Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Шумен е основан преди 3200 години, името му идва от шума (залесено място с много гори). Люлка на богата духовна и материална култура: тракийска, римска, византийска, българска. Център на Златния век на България. До XV век градът е разположен на платото във внушителна крепост. След кръстоносния похода на Владислав Варненчик и Янош Хунияди през 1444 г, крепоста е разрушена.

Градът се мести на сегашното място. Става един от центровете на Възраждането. В града се състояло първото в България честване на Светите братя Кирил и Методий и първата театрална постановка. През 1828 г. е основано килийно училище, през 1856 г. девическо класно училище и читалище. През 1850 г. се създава български симфоничен оркестър. След Освобождението Шумен е административен, промишлен и културен център.

Хотели в Шумен

Томбул джамия (Шериф Халил паша) е вторият по големина действащ мюсюлмански храм на Балканския полуостров. Името на сградата идва от тумбестата форма на купола, строена е от 1740 до 1744 г. Тук са се намирали основно училище, мъжка гимназия и медресе. Дворът на джамията е аркаден, заради формата на сводовете пред дванадесетте стаи, които го обграждат, минарето е с височина 40 метра.

Природен парк “Шуменско плато" съчетава природна красота, историческо и културно наследство. През 1980 г.е обявен за защитена природна територия. Най-високата точка (502 м) е местността “Търнов табия”. В парка има 60 пещери, като най-голяма е пещера “Бисерна” – двуетажна, с дължина около 2,6 км. Много от пещерите са служили за жилища на хората. Има добре запазени останки от двуметрово землено укрепление. По склоновете са разпръснати скални манастири, църкви и монашески килии от времето на Второто българско царство (XII–XIV в.)

Шуменското плато заема стратегическо положение, определящо значителната му роля в историческото ни минало. Крепостта (Стария град) е в източната част на Шуменското плато върху скалистия хълм Хисар. В археологическия резерват има обекти с крепостна, църковна и гражданска архитектура. Природен парк “Шуменско плато” е място за отдих, спорт и туризъм, с много туристически заслони. Подходящ е за екологичен, природоопознавателен, културноопознавателен, селски, велотуризъм, пещерен туризъм и др.

Шуменската крепост е на 3 км. от центъра на града. Запазена е много добре. Построена е в ранната и късна античност, а през Средновековието е разширена. Аварите и Славяните я разрушават, а българският хан Омуртаг я възстановява.

Паметникът "Създателите на българската държава" е открит на 28 ноември 1981 г. в чест на 1300 години от създаването на българската държава и пресъздава най-важните моменти от историята на Първото българско царство от Аспарух до Симеон. Композицията е от осем бетонни тела под различен ъгъл, оформящи две полузали. Паметникът е с огромни размери.

Нови Пазар е разположен в източната част на Шуменското поле на 25 км от Шумен и на 70 км западно от Варна. От дълбока древност по тези земи е кипял живот, свидетелство за това са експонатите от музейната сбирка в Художествената галерия. Те са от племената и народите населявали новопазарския район от старокаменната епоха до късното средновековие. Впечетляват златните накити, открити в крайпътното римско селище Динея, голяма крепост от IV-VI век.

Нови пазар се споменава за пръв път във връзка с похода на Владислав Варненчик през 1444 г., като град-крепост с кула, който е бил изгорен. През XVII век е възстановен като важна станция на пътя Варна - Русчук, от където се отклонява пътя за Шумен. Тук се събирали зърнени храни за Варна и Цариград, ставал голям пазар. В занаятчийските работилници се изработвали каруци, бъчви, аби и др. Израстването на Нови пазар като промишлен център е свързано със завода за порцелан и стъкло "Китка", възникнал през 1924 г. като тухларница, а от 1935 г. започва производството на фаянсови и теракотни плочки.

Хотели в Нови Пазар

Мадарският конник се намира в археологическия резерват "Мадара" на 1,5 км от с. Мадара. Той е под защитата на ЮНЕСКО. Уникалният скален релеф е изсечен на височина 23 м на отвесна скала. В естествена големина са изобразени конник, куче и прободен с копие лъв. Около фигурата са издълбани надписи. Изображението e с прабългарски произход, изобразен е хан Тервел в чест на голямата победа над арабите край Константинопол.

Първата столица на България Плиска е основана през 681 год. от хан Аспарух и е столица до 893–894 г. Градът се е състоял от три концентрирани укрепления. Външният град е ограден от ров със насипи. Почти в средата се намира вътрешната крепост със солидна каменна стена. На всяка от стените и в ъглите е имало кули. Третата защитна зона е стена, заобикаляща Вътрешния град. Големият дворец е най–добре запазената сграда от Вътрешния град. Построил го е хан Омуртаг, превърнал Плиска в един от най–големите европейски градове. В изящният и богат Малък дворец е била резиденцията на хана.

Велики Преслав е столица на Българското Царство от 893 до 969 година в епохата на нейното най-голямо величие. Възникнал е през IX век по време на хан Омуртаг (814–831 г). За столица е провъзгласен от цар Симеон (893–927 г) и се превръща в най-големия град в Югоизточна Европа. Велики Преслав има същите конструкции като Плиска. Вместо типичния за древна България ров пред укрепленията е изградена здрава и висока укрепителна стена. Тук за пръв път в Европа се построява град с две укрепителни стени.

През 969 година Велики Преслав е завоюван от принц Светослав Киевски, през 971 и 1186 година е разрушаван от византийците, които го прекръстват на Йоанополис. През 1388 година градът бива завоюван и окончателно разрушен от турците. През 1993 г. си връща името Велики Преслав.

Хотели във Велики Преслав

Преславското съкровище съдържа повече от 150 луксозни украшения, копчета и апликации за декорация на скъпи дрехи. То е едно от най–големите и интересни в България. Разкопките изясниха факти около превземането на града през 972 г. от византийците. Съкровището е скрито в бедняшка хижа. Има накити от Х век, изработени в Константинопол и Преслав, както от ІІІ-VІІ век.

Средновековният Патлейнският манастир (IX-X век) е в резервата Патлейна, част от Националният Археологически резерват Велики Преслав. Тук е бил центърът на известнитете писатели от Преславското литературно училище, както и за производство на преславска рисувана керамика и стъклени изделия. Тук е изработена известната икона на Свети Теодор Стратилат от отделни керамични плочки. Предполага се, че в него се оттегля Свети цар Борис I, след като се отказва от престола. Куполна църква е с кули и е със стени, богато украсени с рисувана керамика.

Шумен
Шумен
Шумен
Шумен
Шумен
Шумен
Нови Пазар
Мадара
Плиска
Велики Преслав
Велики Преслав
Патлеински манастир
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved