Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Широка лъка е на 23 км. северозападно от Смолян, 16 км. от Пампорово и 22 км. от Девин. Селото е получило името си от старобългарската дума „лъка“ - извивка, лъкатушене. Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват, известно е със запазените родопски къщи. Според преданията, една от местните забележителности, църквата „Св. Богородица“ е построен само за 38 дни през 1834 г. Иконостасът, рисуван от ученици на Димитър и Захари Зограф е уникален. В близост до църквата се намира старото училище от 1835 г.

Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с родопската песен в съпровод от уникалната каба гайда. Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са родени или учили тук. През 1972 г. е създздено Средно музикално училище за народни песни и инструменти.

Стойките (420 жители) е живописно село на 16 км. от Смолян и на 7 км. от Пампорово. Състои се от пет махали. Предлага невероятната панорама на рида Чернатица, върховете Мургавец, Перелик и Карлък. Селото е с изключително чиста околна среда, с много слънчеви дни през цялата година. Туристите в селото се наслаждават на разнообразна почивка съвсем близо до многолюдния курорт Пампорово, с неговите ски писти и съвременни начини на развлечения. В някои от махалите на Стойките са запазени старинни къщи с оригинална родопска архитектура. В селото се намира една от най-хубавите църкви в Родопите.

Село Стойките разполага с две ски–писти. Малката е в центъра на селото, с малък влек и е леснодостъпна, широка, полегата и удобна за обучение на начинаещи. Другата писта е е по-голяма, с дължина 1500 м.

Гела е на 7 км от Широка Лъка. Селото е едно от най-древните в Родопите. Според легендите това е родното място на Орфей, а в близката пещера "Дяволското гърло", той е влязъл в ада, за да търси своята любима Евредика. В околностите се среща Орфеевото цвете, образът на което в древността е бил изсичан върху монети. То е единственото растение в света, изпадащо в мнима смърт. Изкубнати и хербаризирани, неговите корени възстановят своята дейност, след като се засадят отново.

Край параклиса “Св. Илия” са разкрити древни тракийски могили на знатен тракийски вожд. В местността Ломът са открити останки от древен римски път. Църквата “Света Троица” се издига върху основите на раннохристиянския манастир от V век, който бил разрушен от турците. Всяко лято в селото се провежда Националното надсвирване с гайди, на което присъстват над 10 000 посетители.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved