Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Царево е най-южното българско пристанище, на 60 км. южно от Бургас. Уникалното съчетание на море, планина и реки с екзотична растителност предоставят разнообразни възможности за отдих. С името Василико (Василику) градът се споменава през ХІІ век. От началото на XX век е административен, търговски и транспортен център на Странджа. През 1967 г. е обявен за климатичен морски курорт с национално значение. Има три плажа и два къмпинга: “Българка” и “Нестинарка”.

В гр. Царево са разкрити средновековно селище в северната част на квартал Василико. Те са в района на църквата “Св. Троица”, където е било старото гръцко училище. Църквата е построена през 1810 г., достроена през 1831 г., а в сегашния архитектурен вид е от 1895 г. За съществуването на по-стара църква на това място свидетелстват запазените икони от ХVІІІ в. На нос Кастро има останки от малка пиратска крепост.

Ахтопол е на 85 км югоизточно от Бургас. Разположен е на скалист полуостров в подножието на Странджа. Тук слънчевите дни са най-много, а водата е най-топла по цялото крайбрежие. Плажната ивица е дълга 2 км. Ахтопол е място за почивка от семейства и хора, търсещи спокойствие и усамотение.

Името на града е от дълбока древност. Тук някога е имало тракийско селище. Около VI век пр. Хр. възниква гръцка колония. Римляните я нарекли Перонтикус. Византийският император Агатон му дава името Aгатополис (“Град на щастието”). В края на XIV век турците превземат Ахтопол. Градът е ограбван и унищожаван много пъти от пирати. Запазени са части от градските стени, стенопис, църквата “Св. Възнесение” (1776 г.), манастирът “Св. Яни” и чешма с изображение на тракийски конник.

В Ахтопол има много почивни станции, хотели и къмпинг. Предлагат се и квартири на ниски цени. Южно от Ахтопол е устието на река Велека. Близо до устието на реката е село Кости, известно с нестинарски танци. Северозападно от Кости е първият български резерват “Силикосия”. На север е Варвара – любимо място за водолазите.

Синеморец е най-южната точка от българското Черноморие. Уникално съчетание между кристална морска вода и най-чистата река в България – Велека. Най-посещаваният плаж е “Бутамята”. Малки ресторантчета предлагат разнообразни менюта. До 1989 г. Синеморец е в граничната зона между България и Турция и достъпът до него е ограничен. Сега всички могат да се докоснат до невероятните му природни дадености.
Хотели в Синеморец


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved