Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Албена е в живописен залив на 30 км. от Варна. Предлага чудесно съчетание на плажна ивица дълга 5 км, широка 150 м. с фини пясъци и кристално чиста вода, много зеленина и чист въздух. Хотелите с категория от 1 до 4 звезди са с терасовидна структура за максимално количество светлина. Има три къмпинга: Албена, Интернационал и Екзотика. Интересна е река Батова и резервата Балтата.

Комплексът разполага с футболни игрища, открити и закрити тенис-кортове, игрища за плажен волейбол, конна база, многофункционална спортна зала, басейни с минерална вода, боулинг зала. Има отлични условия за водни спортове с опитни треньори и екипировка. Конгресния център е подходящ за провеждането на конгреси, бизнес форуми и т.н.

Град Балчик (14 000 жители) се намира на 35 км. североизточно от Варна и 5 км. от Албена. Първоначално тук има тракийско селище, през V в.пр.Хр. възниква град “Круни” (“Извори”), след това е “Дионисиполис” на името на бога на виното и празненствата. Образът на Дионисий е изсечен на монети. Наречен е Балчик на името на болярина Балик. След Кримската война градът се развива като зърно–търговски център и пристанище.

След Междусъюзническата война е в територията на Румъния. Поразена от красотата му, кралица Мария построява Дворецът с ботаническа градина. Градът се превръща в луксозен курорт. През 1940 г. Балчик отново е на територията на България.

Освен с Двореца и ботаническата градина, градът привлича туристите с калдъръмените улички, старинните къщи. Бреговата ивица е 4 км. Интересни са Художествената галерия, Историческо-археологическия и Етнографският музей, старата църква “Св. Никола”, старата джамия, старото училище.

Местноста Тузлата (Бялата лагуна) е на 4 км. от града и е известна с лечебна кал. Балнеологчния център е до две езера и приема пациенти със заболявания на костите. На 15 км. е село Оброчище с добре запазена турска крепост.
Хотели в Балчик

Дворецът на румънската кралица Мария в Балчик е място, където съжителстват свещените сгради на мюсюлманството и християнството. Заслуга за това има румънската кралица Мария, която изповядвала бахайска религия. По нейните канони, тя вплела в хармония различни култури.

През 1924 г. Южна Добруджа е под румънско владение. 47-годишната Мария решила да изгради своя лятна резиденция на морския бряг край белокаменен Балчик. Италианските архитекти Августино и Америго изготвят плановете, а цветарят от Швейцария Жан Жони се заел с просторния парк. Комплексът се строи 11 години.

Има ориенталски, тракийски, римски и християнски символи, пищни колонади, арки, чешми и венециански мостчета. Мостът на въздишките, мавритански водни площи, огромни тракийски делви и римските надгробни паметници съжителстват в хармония сред стотици редки дървета. Те са освежавани от десетките поточета, водопади и водоскоци.

В двореца Мария давала приеми за поети, писатели, художници и музиканти. Освен меценат, тя била и поетеса с псевдоним Кармен Силва. Наричат я последната романтичка на ХХ век. Друга гордост на двореца в Балчик е ботаническата градина "Градината на Аллах", създадена през 1926 г. От 1953 г. е под ръководството на акад. Даки Йорданов, който я превръща в най–голямата и разнообразна на Балканите.

Мария имала двама синове - Михай и Николай. Между двамата избухнал скандал с пистолети. За да ги раздели, майката застанала помежду им и била простреляна смъртоносно. Според завещанието, сърцето на кралицата било положено в параклиса на двореца. През 1940 г. румънците напускат Балчик. Под тътена на топовни салюти отнесли сърцето на кралицата.

Кранево е малко селце на около 20 км. от Варна, 2 км. от Албена и още толкова от Златни пясъци в обратна посока. Брегът е висок и живописен. В миналото е известно детско курортно селище с много ученически лагери. Днес предлага чудесно съчетание от минерална вода, свеж въздух, кристално чисто море и прекрасни плажове. Цените са много по-ниски в сравнение с луксозните курорти в съседство. Кранево разполага с уютни хотели, ресторантчета, кафенета, нощни барове. В близост са останките на древните крепости Кранеа и Гераниа и природния резерват “Балтата”.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved