Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Асеновград (55 000 жители) е на 170 км от София и на 20 км от Пловдив, в дефилето на река Чая при нейния изход от Родопите в Тракия. Асеновград е основан през VII век пр.н.е., под името Стенимахос, с цел да пази пътищата между Тракия и Беломорието. Станимака се споменава в летописа на Третия кръстоносен поход (1189-1191 г.), който се води от германския император Фридрих Барбароса, а цар Иван-Асен II разширява крепоста. През периода 1259-1344 г. Станимака на няколко пъти минава в България или Византия. Смята се, че градът е завладян от османските турци през 1363 г.

В първите векове на османското владичество градът е неприкосновенно селище на султан Сюлейман Великолепни, но в края на XVII/началото на XIX век три пъти е ограбван и опожаряван. След освобождението на 6 януари 1878 г., Станимака е малък град, чието население се препитава предимно от земеделие. През 1934 г. е преименуван в чест на цар Иван Асен II на Асеновград.

Градът е известен с над 50 християнски храма - църкви, манастири и параклиси и често е наричан Малкия Йерусалим. Асеновград се слави и с вината си. В града има Исторически, Етнографски музей, Музей по палеонтология, Музей за винарството и лозарството.

Хотели в Асеновград

Бачковският манастир е основан през 1083 г. от византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани. От тогава се е запазила двуетажна костница на около 300 метра от сегашния комплекс с уникални стенописи от XI и XII век. Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър. Има негово ктиторско изображение в костницата. След падането на България под турско робство, тук е заточен Българският Патриарх Евтимий. По-късно манастирът последва съдбата на другите български манастири и е ограбен и разрушен.

Възстановен е към края на XV век. Трапезарията е от 1601 г, а църквата "Света Богородица" от 1604 г. Църквата има много красиви стенописи. Иконата на Света Богодорица е чудотворна. Освен основната църква, комплексът включва още два по-малки храма. "Свети Архангели" е от XIII вeк, а "Свети Никола" е построена през 1834-1837 г. Тук има стенописи от 1841 г. на Захари Зограф. В манастирския музей който могат да се видят обредни предмети от различни периоди.

Араповският манастир “Св. Неделя” се намира на 8 км. североизточно от Асеновград и е един от малкото манастири в България, които са построени в полето. Според легендата, водата от аязмото на манастира излекувала любимата на местния Турски владетел и той от благодарност дарил земята за изграждането на манастир през 1856 г. Аязмото е извън двора, а около него е запазен първият параклис.

Манастирският храм е построен през 1859 г, представлява внушителна трикорабна, триабсидна каменна постройка. Шест каменни колони поддържат купола, а подът е покрит с мраморни плочки. Олтарният иконостас и четирите малки икони при колоните са дело на майстор Узунов. Стенописите са изработени от известния възрожденски художник Георги Ганчов–Зографина, близък приятел и съратник на Васил Левски, който по това време е едва 18-годишен. За първи път тук са изобразени светите братя Кирил и Методий, в цикъл от 10 последователни теми, като образите на светците изглеждат изключително жизнени.

Най-оригиналната постройка в манастира е четириетажната кула на Ангел войвода – един от най-известните хайдути от този край. Кулата е правоъгълна и е използвана за наблюдателница и жилищна постройка. През 1871-1872 г. “Св. Неделя” служи за едно от многобройните манастирски убежища на Левски.

Белинташ (Беланташ) е красиво плато в Родопите, върху която е съществувало древно тракийско светилище. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, които образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 м, с надморска височина 1225 м., на 30 км югоизточно от Асеновград. Там е намирен надпис, потвърждаващ тезата, че траките от Родопите са имали писменост по-ранна от гръцката.

Червената стена е най-големият биосферен резерват в Родопите, в близост до Бачковският манастир и Асеновата крепост. Резерватът е разположен в долината на река Чая и планинския рид Добростан, който е със силно разчленен релеф. На територията на резервата се намира долината на река Сушица. Червената стена е обявен за резерват през 1962 г., през 1977 г. е включен в списъка на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата".

Село Лясково е намира на северните склонове на Родопите, на около 800 м. надморска височина, на 9 км. югозападно от Асеновград. Селото е предпочитано място за краткотраен отдих на жителите на Пловдив и Асеновград, а през лятото - и за по-дълга ваканция от туристи от страната и чужбина. Масово се купуват и реставрират стари къщи, разполага с няколко хотела и кръчма с над 100 годишна история. На 3 км. е с. Яворово, родното място на писателя Николай Хайтов. От селото се открива прекрасна гледка към Тракийската низина, Средна гора и Стара Планина.

Предполага се, че селото е създадено от хората, работещи имотите на Бачковския манастир. Около 1498 г. по време на потурчването на българите, от Девинско идват около 26 семейства да търсят ново убежище. Игуменът на Бачковския манастир дал разрешение и благословията си на преселниците, да заживеят спокойно тук, далеч от поробителите.
Хотели в селото

Село Врата се намира на 30 км от Асеновград, развива се селския туризъм. В близост се намира известния скален масив “Беленташ”, който е защитен природен обект.
Хотели в селото 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved