Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
София
Витоша
Кюстендил, Осогово, Дупница, Невестино
Банкя, Сливница
Сандански
Перник, Ждрелото на Ерма, Земенски манастир

Банкя е на около 10 км западно от центъра на София, като граничи със столичния квартал Люлин. Градът е известен балнеолечебен център, национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Разположението в подножието на Люлин планина, зеленината и многото слънчеви дни, умерено-континенталният климат с лек планински бриз, богат на отрицателни йони и фоноциди, лековитите минерални извори - това прави Банкя престижен национален и международен курорт, екологичен резерват на София.

Богатата санаториално-курортна база с високо квалифицирани медицински специалисти са излекували от сърдечно-съдови и инсултни заболявания стотици хиляди болни. Двете балнео-лечебници са разположени в обширен живописен парк, има поликлиника, модерни санаториуми, почивни домове, уютни хотели и частни квартири, пътеки за теренно лечение, спортно-профилактични терени. От изворите блика лековита вода.

В района са открити останки от църкви, керамика и монети от Римската империя. Интерес представляват църквата “Св. Кирик и Юлита” и манастирът “Св. Петка”. Всяка година през най-горещите дни - 15, 16 и 17 юли се провеждат традиционните празници на минералната вода и дълголетието „Горещляци“. Известно е, че тогава водата е най-лековита. Тези дни са приети за празник на града.

Хотели в Банкя

Сливница в северозападната част на Софийската котловина, на 30 км. от София и на 25 км. от граница със Сърбия, на международния път Е-80 и железопътната линията от Централна Европа през София за Истанбул. Градът се слави с лютите зимни месеци, придружени със силни ветрове. Северните възвишения на Сливнишкото поле са най-южните разклонения на Стара планина, а южните са северните разклонения на планините Люлин и Вискяр.

Градът влиза в българската история с голямите сражения на 5-7 ноември 1885 г. по време на Сръбско-българската война, наричана „капитаните побеждават генералите“. В района на Сливница, село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, създадената само преди 7 г. българска армия обръща в бяг сърбите, нападнали България в гръб през тежките месеци след Съединението.

Гранитният монумент “Героите на Сливница” в центъра на Сливница е издигнат през 1935 г., паметникът е висок 20 м. Скулптурата от двама войници символизира духа на българския войник. На западната страна на е поставено оръдие, обърнато в посоката, откъдето е дошло нападението през 1885 г. От източната страна стои надпис с паметните и незабравими думи на писателя Иван Вазов: “Българийо, за тебе те умряха“. В основата му, на дълбочина около 1,60 м. е поставена бутилка, в която се съхранява писмо към поколенията.

Край село Алдомировци е изграден Първия войнишки паметник в България (1891 г.). Освен българското знаме, на него се вее и италианското, в памет на стотината италиански работници по ж.п. линията София-Драгоман, включили се в копаенето на окопите по време на военните действия. В село Гургулят е построен величествен пантеон с форма на пресечена пирамида с височина 20 метра. В центъра му има статуя на жена, символизираща Майка България, скърбяща за загубените чеда.

Паметникът-костница в Сливница увековечава паметта на военнослужещите, починали от раните си извън бойното поле, като тук са почетени и жертвите на войните 1912-1918 г.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved