Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Банско (925 м. надморска височина, 14 000 жители) привлича български и чуждестранни туристи през цялата година. Градът предлага разнообразни условия за почивка и отдих. Условията за ски са превъзходни и напоследък Банско се нареди сред най-известните европейски зимни курорти. Снежната покривка се задържа от декември до април, а алпийският характер на Пирин осигурява отлични условия за ски.

Общата дължина на ски пистите е 65 км,на ски лифтовете 26 км, а 16 километров ски път свързва пистите с Банско. Пистите са обезопасени и отлично поддържани. Най-високата точка на ски центъра е на 2560 м, а най-ниската на 1000 м. Има писти от всякаква сложност – 5 леки, 8 със средна трудност, 2 трудни

Оборудването и съоръженията са последна дума на техниката, а снега се гарантира от 70 оръдия за сняг дори и в топли години. Банско е райско местенце за екстремните скиоири и сноубордисти. Лудите глави се спускат по тъй наречените off писти на Бъндеришките улеи и в местността Ечемище.

Има и сноуборд парк, както и 120 метрова пързалка за спускане с надуваеми гуми. На пистите има забавления и за децата – детска градина, снежен детски парк, транспортна лента, бейби влек и въртележка, където малчуганите завидно бързо прохождат успешно на ските.

Банско не е само зимен курорт, а град–музей, където новото и старото съжителстват заедно. В града има повече от 140 паметници на културата. За гостите се организират фолклорни фестивали. Десетките механи предлагат вкусни местни специалитети. Не трябва много време за да се намери добър ресторант, нощен бар или дискотека за вечерта.

Хотели в Банско

Веляновата къща е архитектурно-етнографски музей, паметник на културата с национално значение. Това е най-оригиналната банска къща от епохата на Възраждането, истинско произведение на изкуството. Къщата е градена само от камък и дърво, със скривалища в приземието скривалища и по пет стаи на двата етажа с чардак. Ценни са стенописите, изкусната дърворезба на чардака.

Родната къща на Неофит Рилски е типичен образец на банската архитектура от края на XVII и началото на XIX в. Oт 1981 г. е музей с две части - автентично запазената къща на бележития възрожденец с етнографска експозиция и документална експозиция (писма, снимки и книги).

Родната къща на поета Никола Вапцаров е превърната в музей през 1952 г., възстановена е обстановката ит неговото детство. В музея са изложени и копия от ръкописите на Вапцаров, първите публикации на неговите стихове. Във витрина се пазят костюмът, ризата и часовникът, носени от поета преди разстрела.

Разлог е разположен между три планини. Алпийските върхове, красивата природа, топлите минерални извори, защитените природни обекти, както и обекти на световното културно и историческо наследство, ски-пистите, както и пословичното гостоприемство на местните хора, привличат гости от страната и чужбина. В околностите на града има много археологически останки, разположени в изключително живописни местности. Намерени са мраморни плочи от III век. пр. Хр. Останките от манастира "Св.Илия" са от IV-VI век.

Архитектурата на града представлява очарователна комбинация между стиловете от периода на Възраждането, 30-те години на миналия век и по-модерните тенденции. Църквата "Св. Георги" е построена през 1834 г, интересни са фреските и покритите с дърворезби и икони иконостаси. Историческият музей в Парапуновата къща представя живота на местните хора по време на Възраждането. Разположението на Разлог го превръща в изходна точка за туризъм към двете планини Рила и Пирин. Седловината Предела е разположена на 12 км от града.

Добринище (810 м. надморска височина) е в най-красивия дял на Пирин. Тук е крайната гара на живописната теснолинейна жп. линия от Септември. Селището води началото си от каменната ера. Открити са и тракийска и римска керамика, монети от времето на Нерон (I век). През VII-XIV в. Добринище е било важна крепост, охраняваща поречието на Места. През 1846 г. е изградено училище. В курорта има минерална вода, прочута със своите лечебни свойства. Има плувен басейн с олимпийски размери. Изходен пункт за хижите “Гоце Делчев” и “Безбог”. Двуседалков лифт осъществява връзката между двете хижи, където се намира и най-дългата ски писта у нас.

Баня едно от най-старите села в Разложката котловина. Първите негови основатели и заселници са били траките. Остатъци от тракийско, древногръцко и римско селище има на няколко места. Запазени са стари възрожденски жилища (11 са паметници на културата) както и старата римска баня. В Баня има 70 минерални извори с температура на водата около 55oС, които се използват в открити плувни басейни и минерална баня. Това в комбинация с природните богатства, красивите изгледи към планините Пирин и Рила, близоста до ски центъра Банско оправдава целогодишният туристически интерес. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved