Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Батак (4500 жители, 1036 м. над м. р.) е в Западните Родопи на 35 км от Пазарджик и 155 км от София. Заобиколен е от всички страни с хълмовете на Баташката планина. Тук се намират защитената местност "Баташки снежник — Карлъка", недалеч от града са и едни от най-високите върхове в Родопите — Баташки снежник (2082 м) и Голяма Сюткя (2185 м). Поради разположението си градът е запазен от силни ветрове. Зимата е сравнително топла, със много слънчеви дни, но и с обилни снеговалежи по околните възвишения. Лятото е прохладно и приятно, благодарение на което Батак и районът му се утвърждават като привлекателен планински курорт.

Името на Батак се свързва с Априлското въстание, когато дава 5000 жертви. В центъра на града са църквите "Св. Неделя" и “Св. Богородица”, Историческият музей, Етнографска експозиция. Църквата "Св. Богородица" е от 1912 г. и е един от най-големите и красиви храмове в България. Старите баташки къщи, исторически и културни паметници, също заслужават интерес. В околностите на града има девет действащи параклиса.

Църквата "Св. Неделя" е построена през 1813 г. за 75 дни. Представлява каменна кръстовидна сграда, вкопана на метър и половина в земята. По време на Априлското въстание е последната крепост за батачани. Турците запалват църквата, но изгаря само дървената част. След Освобождението църквата е превърната в музей-костница.

Местността Беглика е в централната част на Западните Родопи с надм. височина около 1700 м. Живописният планински пейзаж привлича много туристи, а язовирите и кристално бистрите реки предлагат чудесни условия за риболов. Богатото дивечово разнообразие благоприятства развитието на ловния туризъм. Има два резервата – “Голям Беглик”, защитаващ вековна иглолистна гора и "Дупката”, природен феномен с разнообразна флора и фауна под егидата на ЮНЕСКО.

Местността Широка поляна се намира в северозападната част на Западните Родопи, с надморска височина е 1500-1700 м. Красивите гори с обширни поляни създават отлични условия за дивите животни. На територията на местността са и язовирите “Широка поляна” и “Тошков чарк”, предлагащи отлични условия за риболовен спорт и пълноценен отдих.

Пещерата Снежанка е в Баташката планина, Западни Родопи. Тя е малка, труднодостъпна, но изключително красива. В пещерата са запазени останки от огнища на първобитните хора. Получава името си от женска фигура във Вълшебната зала.

Пещера Юбилейна се намира на 600 м. надморска височина, с дължината около 1000 м. Открита е през 1974 г. и е много добре запазена. Няма пещерна форма на подземния карст, която да липсва в тази пещера. Тази пещера е училище по спелеология.

Язовир Батак е в Западните Родопи, на 6 км. от Батак, 15 км. от Велинград и 35 км. от Пазарджик. Курортът разполага с почивни бази, заведения и ресторанти. Водите на язовира дават възможности за воден спорт и риболов. В околността са разположени множество хижи и хотели, сред красотата и кристално чистият въздух на Родопите. През лятото брега на язовира е привлекателно място за къмпингови летувания, можете да разположите каравана или палатка в обозначените местности. Наблизо са резерватите “Голям Беглик” и “Дупката”, защитени от ЮНЕСКО.

Цигов чарк е един прекрасен курорт на брега на язовир Батак, който предлага отлични възможности за лов, риболов, водни спортове и забавления. Цените са достъпни за всички желаещи да посетят това великолепно място. Има ски-влек, ски-гардероб, пластмасови шейни и ски-учители. Пистата е с дължина 1200 м. Около нея има удобен паркинг и заведения, където да хапнете, пийнете и отпочинете.

Ракитово е в западната част на Родопите, в югоизточната част на Чепинската котловина, на 15 км. от Батак, 12 км. от Велинград, 85 км. от Пловдив и 50 км. от Пазарджик. Името на селището произлиза от ракитата (върба), в миналото се е славело като абаджийско и текстилно средище. През 1963 г. е обявено за планински климатичен курорт, подходящо място за хора страдащи от астма и белодробни заболявания. Тук се намира училище-пансиони за деца с подобни проблеми с дългогодишна традиция. Минералната вода в Ракитово лекува също артритни и стомашно чревно проблеми, има и предприятие за бутилиране на минерална вода.

Часовниковата кула (1872 г.) е един от символите на Ракитово. Параклисът „Св. Никола Летний“ се намира върху бивш манастир от XIV век, храмът на който е бил един от най-големите в страната. Държавното ловно стопанство има изградени ловни ниви и всички условия за почиващите ловци.

Село Дорково е заобиколено от красивите горски масиви на рида Каркария, част от Баташката планина, на 10 км. от Ракитово. В палеонтологично находище са открити фосили на мастодонти на няколко милиона години - най-древните открити останки на тези животни в Европа. През 1985 г. е организирана международна експедиция начело с проф. Ербер Тома. Находището е обявено за природна забележителност през 1990 г.

Средновековната крепост Цепина е разположена северозападно от село Дорково на конусовидния връх Цепина (1136 м.). Крепостта влиза в пределите на българската държава в средата на IX век, завладяна е от Византия през XI век, цар Калоян отново я включва в пределите на България. Племенника му Деспот Алексий Слав става управител в Родопите, а Цепина е негова столица. След убийството на Калоян през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим. Крепостта е била внушителна, с площ от 25 дка, в най-високата част имало замък. През 1373 г. твърдината е завладяна от османските нашественици. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved