Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Белица (9000 жители) е на 180 км от София и на 80 км от Благоевград. Мекият средиземноморски климат е лечебен за хората с белодробни заболявания. Тук се намира оздравително училище за деца. През зимния сезон шейни с пъстри черги возят гостите на Белица до различни туристически обекти и Семково.

Първото документално доказателство за съществуването на селището е от началото на XVI в. През втората половина на XVII в. част от населението е помохамеданчено. По време на Илинденско-Преображенското възстание градът е изгорен. Символ на Белица е изградената през 1835 г. църква, една от най-големите в Разложко. Тя също е изгорена през 1903 г., но е възстановена на още по-видно място веднага след Освобождението на града след Балканската война.

Днес Белица се развива като туристически град, център на екологичен туризъм и целогодишен отдих в Рила. Територията на общината навлиза в Националния парк „Рила", в близост е и Националния парк „Пирин”, признат за Обект на Световното природно наследство. Църквата „Св. Димитър” е най-старата постройка в Белица (1716 г.). Неповторима е атмосферата по уличките на стария квартал.

Паркът за танцуващи мечки се намира в местността "Андрианов чарк" на 1130 метра надморска височина. Резерватът е по проект на Австрийската фондация "Четири лапи" и Фондацията на Бриджит Бардо.

Якоруда (6 000 жители) се намира на 80 км от областния център Благоевград, на 30 км от Банско и на 40 км от Велинград. На територията на общината се намира Парков участък "Якоруда", част от Национален парк "Рила". Града е изходен пункт към езерата във високопланинския пояс - Якорудските, Грънчарските и Ропалишките. През Якоруда преминавал римски път от Филипополис към един от главните пътища на Римската империя - Виа Егнатия. Интерес представляват археологическите находки от праисторическо, антично и средновековно селище, средновековна църква (V-VI век).

Релефа на общината е планински и полупланински - обхваща части от Рила и Западните Родопи и тясната долина в горното течение на р. Места. На територията на общината и парковия участък Якоруда преминават два от основните туристически маршрута в Национален парк Рила. Якорудските езера са 7 на брой, разположени са сред Якорудския циркус. Най-високо разположено е Синьото езеро под вр. Суха вапа на 2 465 м н.в. През Якоруда преминава живописната теснолинейна жп линия Септември-Добринище. Тук е най-високата гара на Балканския полуостров - Аврамово - 1267 метра над морското равнище.

Семково (около 1600 м надморска височина) е планински курорт сред смърчове и борови гори на 17 км северно от Белица. Предлага отлични възможности за зимни спортове и летен планински туризъм. Курортът е изходна база за Националния парк “Рила”. Условията за почивка тук са разнообразни – хотели, ваканционно селище, удобни бунгала, спортни площадки, закрит плувен басейн и др.

През зимата Семково е оживен ски-курорт. Дълготрайната и дебела снежна покривка, 9 писти с различна трудност и дължина, 8 ски-плаца с малка дължина и наклон, както и многобройните влекове привличат любителите на зимния спорт. В края на февруари студентите, туристите и жителите на Белица организират голям зимен празник–фиеста.

Село Добърско е разположено по южните склонове на Рила планина, с невероятна гледка към три планини - Рила, Пирин и Родопите, както и към живописната долина на река Места. Най-интересната и изключително добре запазена старина в селото, а и в целият регион е църквата “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, строена в далечната 1614 година. Вкопана дълбоко в земята, тя няма дори прозорци - само тесни, подобни на бойници отвори в дебелата каменна стена. От същата година датират и иконите в храма.

Стенописите са от 1672 г., те са оригинали. Нищо в църквата не е реставрирано, правено е само освежаване, като е свален опушения от вековете слой. Така иконите и фреските днес греят почти с първоначалния си блясък. Не случайно е избрано и името - светците Теодор Тирон и Теодор Стратилат са били византийски воини, покровители на християнската войска.

От Възраждането е и църквата “Сретение Господно” (1860 г.) с богат и ценен иконостас с дърворезба, изографисан от представители на Банската школа. В околността има няколко оброчища и параклиси, както и "Копаната църква". Пътят до тях е около час-два, през поляни и горички, откривайки неповторима панорамна гледка. Посещението може да се комбинира с пикник сред красивата местност.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved