Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Белоградчик (6 000 души) e на 520 м. надморска височина, на 180 км. северозападно от София. Разположен е на масивите Венеца и Ведерник, заобиколен от фантастичния свят на Белоградчишките скали. Градът съществува от векове, името му е от бялата римска крепост. В сегашния си вид тя е издигната през 1837 г. През 1850 год. избухва въстание, което е жестоко потушено от турците.

Историческия музей е в "Къщата на семейство Панови" - архитектурен паметник от 1810 г. Богата е експозицията на Природонаучния музей. Църквата “Св. Георги Победоносец”, е построена през 1868 г. Единствената оцеляла сграда от старото селище е джамията от 1751 г. Астрономическата обсерватория е с един от най–мощните телескопи в България.

Хотели в Белоградчик

Белоградчишките скали са едно от многото природни чудеса на България. Изумителните скални образувания са в район дълъг 30 км и широк 15 км. Много от скалите са свързани с интересни легенди. Централната група е южно от Белоградчик. Тук са най-интересните и внушителни образувания в района. Обявени са за природна забележителност.

Втората група е разположена западно от града. Скалите тук имат алпийски вид, ограждат големи пропасти. Източно от града е третата група около Латинското кале и Липенишката пещера. Други групи има около селата Боровица, Фалковец, Гюргич и Белотинци.

Пещерата Магурата се намира на 17 км. от Белоградчик и е най-голямата пещера в България. Намира се на могила, висока 460 м. Дължина на пещерата е около 3000 м. В пещерата отлежава естественото пенливо вино "Магура", произвеждано по класическа френска технология. Дегустира се в Тронната зала. В просторните зали водата е изваяла от варовика фантастични форми.

В Триумфалната зала има кости на пещерни животни и предмети от бита на племената, населявали пещерата. Обитателите на Магурата са оставили над 700 пещерни рисунки. Това са единствените в Югоизточна Европа творения на изкуството на хората от бронзовата епоха на възраст над 3000 години

Рабишкото езеро е на 19 километра от Белоградчик. В далечни епохи то е било дъно на топло море. Езерото предлага идеални условия за сърф, плуване, има добра плажна ивица, риболов. Има и къмпинг.

Белоградчик
Белоградчик
Магурата
Рабишко езеро
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved