Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Монтана (55 000 жители) е на 110 км. от София в близост до река Огоста. Първото селище е на траките от края на ранножелезната епоха. Било укрепено с мощна крепостна стена с дебелина повече от 1 метър. Значението му е оценено и от римската власт. Името Монтана е в надпис от II век, крепостта е засилена с втора крепостна стена.

Стопанският и културен разцвет е прекъснат в средата на III в. от готите, а крепостта е разрушена през VI–VII в. За пръв път турците го споменават като “Кутловица” през 1575 г. Тук се е провеждал голям панаир.

Aнтичната крепост се намира на височината “Калето” или “Градището” в югозападния край на Монтана. Разкрити са порта с кула от IV хил. пр. Хр, казармени и други сгради, базилика и зидове от римската епоха, жилища от каменно–медната епоха, както и славянски жилища и светилище.

Историческият музей и Държавният архив съхраняват безценно богатство от всички сфери на живота на региона. Художествената Галерия е една от най-богатите в страната. Язовир Монтана е прекрасно място за почивка, воден туризъм и риболов с много почивни бази и заведения.

Берковица (17 000 жители) е в Западна Стара планина на 90 км. от София. Съществува от IV век. По времето на Видинското царство е гранична крепост. За първи път името е спомената в писмен турски документ от 1491 г. Развива се като занаятчийско селище. Запада след построяването на железопътната линия през Искърското дефиле. Къщата–музей “Иван Вазов” е ценен архитектурен паметник с интересна външна и вътрешна архитектура. В съседство е Етнографския музей. Часовниковата кула е построена през 1762 г. На хълмът Калето има горски парк с останки от средновековна крепост.

Комплекс "Ашиклар ЕКО"
Туристическият комплекс е подходящ за почивка, спорт, ски, екотуризъм, зелено училище, провеждане на срещи, семинари и др. Зелените поляни, климата, минералните извори са подходящи за лечение на заболявания на горните дихателни пътища, нервната система и др.
Допълнителна информация

Връх Ком е висок 2016 м., склонове му представляват необятни пасища. Хижа "Ком" се намира на 1506 м надморска височина на 15 км от Берковица. От хижата до върха се стига за приблизително 2,30 ч. по маркирана пътека.

Вършец (7500 жители) е в неголяма долина на река Ботуня на 90 км северно от София. Вършец е един от най-старите курортни селища в Северна България с благоприятни условия за балнеолечение и профилактика. Известен е с лечебните си минерални извори, красивата природа, обширния, добре поддържан парк и мекия планински климат. Есента е топла и дълга, лятото прохладно, а зимата сравнително мека. Вършец разполага с отлична курортна база. Котловина е била обитавана от първобитни хора, траките, през римската и византийската епоха.

Името Вършец му дават славяните. Открити са основи на римска баня, керамични плочки, римски монети. Интересни са и храмът “Св. Георги”, “Слънчевата градина” и художествената галерия. На около 3 км е водопадът в местноста "Зелени дел". Тук всяка година се провежда фолклорно надпяване. Близо до града е връх Тодорини кукли. На 12 км на югозапад се намира Клисурският манастир. Останки от римски крепости са открити при селата Черкаски, Долно Озирово и в местността Селището.

Чипровци (3000 жители) привлича с красива природа, вековна история и Чипровското въстание, с неповторимите чипровски килими. През него тече река Огоста с живописния Чипровски водопад. Чипровци е селище от Тракийско време и е наречено на медна монета. Населението се занимава с рудодобив. Чипровци е най–големият златарски център на Балканският полуостров през XVI/XVII век. Тогава са строени църкви, манастири, училища, богати и красиви къщи. През XIX век се развива килимарството.

Чипровският манастир "Свети Йоан Рилски се намира по поречието на р. Чипровска Огоста в Западна Стара планина, на около 5 км. от Чипровци. Той е от X век. Служи като опорен пункт при въстанието на Константин и Фружин (XV век) и Чипровското въстание (XVII век). Манастирът е многократно ограбван, както и частично разрушаван 6 пъти през XIX век, но впоследствие бива възстановяван. Интерес представлява кулата-костница с костите на жертвите в Чипровското въстание, параклисът "Св. Атанасий Велики".

Клисурският манастир e построен е през 1240 г. Претърпява многобройни нападения и разрушения през турското робство. Възстановен през 1869 г, през 1891 г. е осветена църквата “Св. Св. Кирил и Методи”. Иконостасът е във възрожденски стил на Самоковската и Дебърската школа. Иконите в са от ХVІІІ/ХІХ в. По-късно е построен новия параклис "Свети Никола".

Клисурският манастир предлага отлични условия за почивка. Легловата база включва 80 легла и 2 апартамента. Предлагат се и планински излети, конна езда, фолклорни концерти. Освен двете църкви, комплекса включва 3 големи жилищни сгради, голямо стопанство, обградили много добре поддържан вътрешен двор. В аязмото тече “жива вода”, която идва от връх Тодорини кукли и се смята за лековита.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved