Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
София
Витоша
Кюстендил, Осогово, Дупница, Невестино
Банкя, Сливница
Сандански
Перник, Ждрелото на Ерма, Земенски манастир

Благоевград (80 000 души) е в подножието на Югозападна Рила, на река Благоевградска Бистрица на 100 км. южно от София. Благоевград е административният център на Пиринска Македония и най-големият град в Югозападна България. В града има 30 минерални извора с темепература на водата 55 оС. Тук се намират Югозападния университет “Неофит Рилски”, Американският университет, Медицински институт, Колеж по електроника и микроелектронка.

В района са намерени останки от неолитно селище от Новокаменната епоха. Тракийското селище Скаптопара е известно с надпис от 238 г. Под името Пазарище градът се споменава в турски документ през 1502 г. като важна крайпътна крепост. В края на XVIII вeк градът е голям занаятчийски и търговски център. След Берлинския конгрес (1878 г.) остава в границите на Турската империя и е център на българската съпротива. Освободен е на 5.X.1912 г.

Историческият музей е във възрожденският квартала Вароша. Интерес представляват къщата-музей на Георги Измирлиев-Македончето, худoжествените галерии, църквата “Въведение Богородично”. Градът е известен с красивия си мраморен център и паметниците на загиналите в борбите за освобождение. В паркa Бачиново през юни се провежда фестивала на града. На 30 км. в северозападна Рила е курортът Бодрост и най-старият български резерват Парангалица. Има и антична крепост с некропол. Останки от крепости има до селата Клисура, Лешко, Габрово, Церово. Стари и красиви църкви има в селата Покровник, Лешко, Бистрица и др. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved