Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Боровец (1350 м. надморска височина) е на северните склонове на Рила, най-големият и най-старият (1896 г.) планински курорт в България. Лесно достъпен от цялата страна, само на 75 км от София и на 125 км от Пловдив, Боровец предлага отлични възможности за почивка през цялата година. През топлите месеци предлага прекрасни условия за отдих сред прохладата и спокойствието на вековните иглолистни гори, многобройните езера и заснежените върхове. Kурортът е предпочитано място и отправна точка на много туристически маршрути в Рила. Вечер курортът пулсира с безбройните светлини на нощния живот.

Климатът е умерен, зимата е мека с много сняг. Средната температура през януари е 4,8oC, sки-сезонът продължава от средата на декември до април. Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, сноуборд, ски бягане. По високите части на Рила (Маркуджик) снежната покривка достига 2 м, което създава изключителни възможности за екстремно каране. Има 3 ски зони: Ситняково, Ястребец и Маркуджик, пистите за алпийски ски са с обща дължина от 58 км., трасетата за ски бягане са 35 км. и шанца за ски-скокове, висока 70 метра.

Има повече от 200 ски-учители за всички възрасти и нива. Маркирани пътеки водят до различни части на планината. Походът до Мусала е с продължителност 6 часа. Има опитни водачи за живописните маршрути в Рила. Организират се и фото-сафари, екскурзии до Мелник, София, Пловдив, Рилски манастир.

Връх Мусала (2925 м.) е най-високият връх на Балканския полуостров. Намира се в Източния (Мусаленски дял) на Рила. Средната годишна температура тук е минус 3.1 оС, а над нулата е само 4 месеца в годината. Снежната покривка се задържа 8 месеца. От Боровец може да се изкачи за около 3-4 часа, с кабинковия лифт до Ястребец и оттам по маркирана пътека през хижа “Мусала” до върха. Името на върха e турскo и означава “пътят към Бог”. Годишно го посещават над 50 000 души. По склоновете му има много хижи. На върха са Високопланинска метеорологична обсерватория и Базова екологична обсерватория.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved