Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Националният парк “Централен Балкан” е един от най–големите европейски национални паркове. Създаден е през 1991 год. и опазва неповторимата природа, традиции и поминък в най–високите части на Средна Стара планина. Тук е старопланинският първенец Ботев (2376 м). Паркът и осем от резерватите са в списъка на защитени територии на ООН. Боатин, Царичина, Стенето и Джендема са в програмата на Юнеско “Човек и Биосфера”. Останалите резервати са Северен Джендем, Стара река, Козя стена, Пеещи скали и Соколна.

Тъмните закътани местенца на Стара планина са царството на най–големият обитател на Европа - кафявата мечка. Тя е символ на Националният парк. В Европа живеят 30 вида прилепи, 18 от тях могат да бъдат срещнати в тукашните пещери и стари гори, а 8 от тях са застрашени от изчезване. Растенията са 1 900 вида, 30 вида са само в България, а 11 само тук. Горите са 61 % със средна възраст 110 г., а широколистните - 120 години. Останалата част са високопланински пасища и ливади.

Националния парк създава прекрасни условия за туризам - пеш, на кон или с велосипед. Има десетки местни исторически и природонаучни музеи, етнографски сбирки, изложби на местни занаяти, традиционните фолклорни и религиозни празници, минерални извори, басейни. Всеки може да намери спокойствие в 22 планински хижи, селски къщи или на открито. Множество маркирани туристически пътеки водят до най-атрактивните кътчета на Балкана. Можете да се насладите на бързите реки с високи прагове и красиви водопади: Райско пръскало (124,5 м. - най-високият в България), Сучурум, Карловското, Кадемлийското, Видимското пръскало и др.

Връх Ботев (2376 м) е най-високият връх в Стара планина. Намира се близо до градовете Карлово и Калофер, на него е изградена метеорологична станция и телевизионна кула. Най-краткият маршрут за изкачване на върха (2,5-3 часа) е от хижа Рай. Други възможности са от хижа Плевен (3,5-4 часа), хижа Тъжа и от хижа Васил Левски за 3,5-4 часа. Връх Ботев е част от прехода Ком-Емине, който представлява финала на международния туристически маршрут Е3.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved