BGTourinfo.EU
BG
ENG
DE
RU
 
    Вила "Дария"
    За Асеновград
    За Бачковския манастир
    За Пловдив
    Фотоалбум 

ВИЛА ДАРИЯ - СЕЛО ЛЯСКОВО
...Бяла спретната къщурка...

Асеновград (55 000 жители) е в западната част на Горнотракийската низина на 170 км от София и на 20 км от Пловдив. Тук е най - голямото струпване на манастири, църкви и параклиси в цялата страна и градът има славата на "Малкия Ерусалим". В околностите му са открити повече от 100 тракийски могили. Старото му име Станимака означава отбрана на проход. През 1230 г. Иван Асен II укрепва и разширява крепоста, която е преименувана на Асенова крепост. Асеновград се слави и с вината си.

В града има Исторически, Етнографски музей, Музей по палеонтология, Музей за винарството и лозарството. Провеждат се пищни и зрелищни религиозни церемонии, празници, литийни шествия. Араповският манастир “Св. Неделя” е един от малкото манастири, построени сред полето. На 45 км е светото място Кръстова гора. На 9 км е известният резерват “Червената стена”.

Бачковският манастир е основан през 1083 г. от византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани. От тогава се е запазила двуетажна костница на около 300 метра от сегашния комплекс с уникални стенописи от XI и XII век. Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър. Има негово ктиторско изображение в костницата. След падането на България под турско робство, тук е заточен Българският Патриарх Евтимий. По - късно манастирът последва съдбата на другите български манастири и е ограбен и разрушен.

Възстановен е към края на XV век. Трапезарията е от 1601 г, а църквата "Света Богородица" от 1604 г. Църквата има много красиви стенописи. Иконата на Света Богодорица е чудотворна. Освен основната църква, комплексът включва още два по - малки храма. "Свети Архангели" е от XIII вeк, а "Свети Никола" е построена през 1834 - 1837 г. Тук има стенописи от 1841 г. на Захари Зограф. В манастирския музей който могат да се видят обредни предмети от различни периоди.
2008 BgTourinfo.Eu © All Rights Reserved