Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Девин (7 000 жители) се намира в Девинската планина на 710 метра надморско равнище, в малка котловина на 2 км. от сливането на Девинска река и река Въча, на 45 км. северозападно от Смолян и на 220 км. от София. Общината е богата на карстови извори, реки, язовири, както и топли минерални извори. Градът е познат от дълбока древност, по време на траките е съществувало древното селище “Диов”, което славяните нарекли “Дьовлен”. Три месеца турците обграждали крепоста, водили се тежки сражения. Най-старият документ за град Девин и от 1576 г., а през 1671 г. започнало помохамеданчването при султан Мехмед IV Ловецът, който водел свита от 3 000 души и 20-30 хил. армия.

Хотели в Девин

Няма друг град на Балканския полуостров с толкова много минерални извори и здравословен климат. В града има два СПА-комплекса и едно вилно селище, които предлагат балнеолечение, калолечение, парафино и луголечение, кинезитерапия и физиотерапия. Минералните извори са на няколко места. Водата в Девин е с температура 37–45oC, и се прилага при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, обменно-ендокринни, кожни, заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната, половата, сърдечно-съдовата системи, както и за спортно-профилактични цели.

Водата в квартал Настан е сулфатна, хидрокарбонатно-натриева и се използва за лечение на стомашно-чревни, бъбречно–урологични и обменно-ендокринни заболявания. Находище “Михалково” е с температура 16-26oC, най-силно газираната в страната. Благоприятна е за лечение на сърдечно-съдови и ендокринно-обменни заболявания, на заболявания на храносмилателния апарат и нервната система. Находището “Беденски бани“ е на 12 км. от гр.Девин, с температура 73-76oC и лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични и кожни заболявания.

Природата в района е невероятно красива. Защитената местност „Поречието на Девинска река" представлява живописно ждрело със забележителни скални форми и образувания, много редки и защитени растителни и животински видове. Реката е изваяла множество красиви вирове и меандри, изградена е екопътека и зона за риболов. В местността „Калето” се намират развалините на старата крепост и средновековно селище. Откритите плувни басейни в местността „Струилица” привличат много посетители през, а на около 30 минутен преход се намират и водопадите „Струилски дол”. Местностите „Лисичево" и „Чурал" са на 15 км. северозападно от гр.Девин, предпочитано място за отдих и почивка на гражданите и гостите на града.

Доспат е в Западните Родопи, на около 200 км. от София. Климатичните условия са планински с късна пролет, прохладно лято и топла есен, под беломоркото влияние климатът е мек. През зимата има предпоставка за задържане на снежна покривка и развитието на зимните спортове.

Доспат възникнал като важна военна крепост през XIII в., построена от деспот Алексий Слав, който дава името на града. Дълги години горите около Доспат се наричали Славиеви гори. По време на османското нашествие на Балканите, като самостоятелен владетел в този край се укрепил Крали Марко, до днес са запазени "Кралимарковското чучурче и извор". интерес представляват Барутинският акропол, Римските мостове, вр. Дикчан и др.

Язовир Доспат е на 1200 метра надморска височина - най-високият и вторият по обем. Природата около язовира е невероятно красива, с величествена гледка. Вековните гори от смърч и бял бор са като пръстен около езерото, а въздухът опиянява с мириса на смола. Язовирът е богат на риба - костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва, има отлични условия за риболов. В близост се намират язовирите Въча, Сърница, Беглика, Батак и Широка поляна.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved