Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Добрич е на 50 км. северно от Варна и на 500 км. от София. Животът в района води началото си от античността. Открити са археологически останки от ІV-ІІІ в. пр. Хр. и ранното средновековие. Опустошителните нашествия на печенеги обезлюдяват Добруджа и животът в селищата замира. През ХVІ век възниква селище, основано от турският пътуващ търговец Хаджиоглу Пазарджик, чието име градът носи до 1882 г. През ХVІІ-ХІХ в. градът се развива като занаятчийски, търговски и земеделски център.

С княжески указ 1882 г. градът е преименуван в Добрич, на името на добруджанския владетел Добротица. След подписване на Ньойския мирен договор (1918 г.) Южна Добруджа и град Добрич остават в границите на Румъния. Борбата срещу румънската окупация продължава до 1940 г. Според Крайовската спогодба Южна Добруджа е върната на България. На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич.

Историческият музей е създаден през 1953 г. Събира, изучава, съхранява и представя чрез експозиции паметниците на културата и образците на природата в Южна Добруджа. Организира и провежда международни, национални и регионални научни форуми. До днешния модерен централен площад на Добрич е оформен етнографски комплекс с работилнички, които съхраняват старите възрожденски занаятчийски традиции.

Етнографската къща-музей е една от най-интересните възрожденски сгради. Построена е през 1860-1861 г., а е реставрирана през 1970 г. Архитектурен паметник на културата. В помещенията й е подредена експозиция “Добруджански народен бит и старинни български накити”. Градският парк "Свети Георги" е открит през 1867 г. и е обявен за паметник на културата през 1999 г. Парка предлага на своите посетители разнообразни места за отдих, спорт и среща с природата.

Къщата-музей "Йордан Йовков" е посветена са на класика на българската литература, един от големите писатели хуманисти, майстор на късия разказ. Интерес за туристите е забележителната художествена творба на Стоимен Стоилов - “В света на Йовковите герои”, рисувана керамика.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved