Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Габрово (76 000 жители) е в северното подножие на Централна Стара планина, на двата бряга на река Янтра. Разстоянието до София е 220 км, 270 км до Варна, в близост е до географския център на България. През Средновековието е селище за охрана на старопланинските проходи. Основателят на града Рачо Ковача подковавал тук конете на керваните. Работел под огромен габър, който дал името на селището. Днес паметникът на Рачо Ковача се издигна във водите на Янтра. Мястото не е избрано случайно. Според един от многобройните вицове за пестеливите габровци, място в реката има много и паметника няма да заема полезна площ.

Градът е важен център близо до столицата Търново. През турското робство е голям занаятчийски и търговски център. През 1860 г. се създава първата фабрика. Габрово е голям текстилен център и е наречен “българският Манчестър”. Забележителности са Историческия музей, Художествената галерия, Баевият мост от 1855 г., църквата “Успение Богородично”, Часовниковата кула и др.

Домът на хумора и сатирата е единствен в света, а Габрово е световната столица на хумора. В него са изложени произведения на творци от 153 страни. Домът не само събира, но и изследва и популяризира хумора и сатирата. През година тук се провежда Международното биенале на хумора и сатирата, част от Майските културни празници.

Националният музей на образованието съхранява историята на българското образование. Помещава се в обявената за паметник на културата историческа сграда на Априловската гимназия. Тук на 2 януари 1835 г. е открито Първото българско светско училище. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия. От 1872 г. училището прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи. От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия.

Уникалният етнографски парк-музей на открито "Етъра" е на 8 км от центъра на Габрово на брега на р. Сивек. Малки калдъръмени улички с газови лампи, каменни чешми, мелници, часовникова кула и стари къщи, занаятчийски работилници пресъздават духа на българското Възраждане. Музейната експозиция разкрива архитектурата, бита и стопанството през Възраждането. Тогава в Габрово се развиват над 25 занаята, изделията намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола.

Посетителите могат да наблюдават със собствените си очи процеса на изработване сребърни орнаменти, грънчарски съдове, медни сечива, плетени изделия, традиционни ястия и носии. Организират се и специализирани обучения.

Архитектурно-историческия резерват Боженци е малко селце, паметник на българската възрожденска архитектура с над 600 годишна история. Разположен е на бреговете на река Божанка, извираща наблизо. Според легендата е основано от болярката Божана, избягала в Балкана след превземането на Велико Търново от турците. Селото оформя свота архитектура през XVII в.

Селото разполага с няколко колоритни механи, кафе-шекерджийница, магазини за сувенири и множество хотелски бази. В центъра на селото, до самият мегдан се намира кафе-хотел-шекерджийница.

Узана е в под връх Исполин на 1240 м. надморска височина близо до знака отбелязващ географския център на България. Привлекателна е с кристално чистия си планински въздух, тишината и с даровете на природата. Начало за много туристически маршрути. Узана приютява гостите си в топли и уютни хотели, хижи и почивни домове. През летния сезон местността предлага басейн, конна база, горски плодове и гъби. През зимата е рай за скиорите. Има писти с различна трудност, влекове, ски - гардероб и шейна с конски впряг.

Соколският манастир “Свето Успение Богородично” се намира на 15 км от Габрово. През есента на 1832 г. Архимандрит Йосиф Соколски пристига в родния си край, придрижен от йеромонах Агапий. Двамата избират каменната тераса пред Соколовата пещера за място на новия манастир и издълбават първата църква във варовиковата скала. Църквата е малка и дървена, а до нея е постровена дървена къща за живеене. Освещаването е направено от търновския митрополит Иларион Критски на 15 август 1834 г.

Сегашната църква е построена през 1834 г., като стенописите са от 1862 г. Иконостасът също е изработен през 1862 г. от тревненски майстори. Вярва се, че иконата на божията майка с Младенеца, поставена в малък иконостас от лявата страна в църквата, е чудотворна. Ценен архитектурен паметник в двора е голяма кръгообразна чешма, съградена от Колю Фичето. Целият манастир, включително и стенописите, са реставрирани наскоро с финансова помощ от Европейския съюз.

Соколската обител е тясно свързана и с освободителната борба на българския народ. През 1865 г. тук е осветено знамето на четата на Капитан Дядо Никола, а през 1876 г. манастирът е сборен пункт на габровските участници в Априлското възстание, предвождани от Цанко Дюстабанов. В северната част на манастира има параклис с красив иконостас и икони на Исус Христос и Света Богородица с Младенеца, рисувани от големия майстор Захари Зограф.

Габрово
Габрово
Габрово
Габрово
Етъра
Боженци
Боженци
Узана
Соколски манастир
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved