Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Хасково (108 000 жители) се намира в ниските разклонения на Източните Родопи. Разполага с добре развита база за туристи, за провеждане на спортни, бизнес и културни прояви. Климатът е средиземноморски. Следи от епохата на ранния неолит има край Симеоновград, Димитровград и др. Траките оставят надгробни могили, некрополи и крепости в селата Мезек и Александрово, в Сакар и Източните Родопи.

Римляните и византийците създават пътна мрежа, мостове, крепости, светилища. По-късно тук се заселват славяните и прабългарите. В местността "Хисаря" през IX в. е издигната крепост с вътрешен град. През 1231 г. цар Иван Асен II разгромява при Клокотница епирския деспот Теодор Комнин. След Черноменската (Чирменската) битка през септември 1371 г, Хасково е завладяно от турците. От тях са останали джамия от 1395 г, "Гърбавият мост" в Харманли (1585 г.) Най-големият панаир в Европейска Турция е Узунджовският, посещаван от около 50 000 души годишно.

През Възраждането Хасково е и огнище на българщината. Църквата "Св. Богородица" е построена през 1837 г. През 1864 г. се създава българско училище, през 1858 г. читалище "Заря", а през 1869 г. женско дружество. През 1872 г. е създаден революционен комитет. След Освобождението Хасково е важен център на тютюневата промишленост. Развиват се мините в Маришкия минен басейн.

Забележителности са Средновековната крепост Хисаря, Асеновата крепост при с. Клокотница, Паскалевата къща (Етнографски музей), Шишмановата къща (експозиция на местните занаяти). Живописната местност Кенана е красива дъбова гора с просторен парк, ресторанти, тенискортове, домове за отдих. Тук са и Хасковски минерални бани.

Монументът „Света Богородица“ е статуя на считаната за покровителка на града Света Богородица с Младенеца. Скулптурата e висока 14 метра и тежи 80 тона, стои върху 17-метров постамент на хълм до града. Вътрешноста представлява параклис. През 2004 г. в раздела “Религия” на Книгата на Гинес е записана като най-високата статуя на Богородица.

Музеят на тракийското изкуство се намира село Александрово, открит на 15.05.2009 г., в присъстивето на Техни Височества Акишино - принцът и принцесата на Япония, изграден е с финансова помощ от Япония. Тракийското културно наследство в региона е представено чрез движими паметници на културата, обхваща периода на късножелязната епоха. Посетителите могат да се запознаят с най-забележителните археологически паметници в Източните Родопи, Сакар планина и по долината на р. Марица.

Димитровград (43 000 жители) се намира на 220 км от София и на 16 км от Хасково. Тук е една от най-големите и важни разпределителни гари в Южна България, преминават четири европейски транспортни коридори. Димитровград е основан през 1947 г., като се свързват четири села. За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение. Най-красивата природна забележителност е паркът „Пеньо Пенев“ с 15 езера.

Домът-музей "Пеньо Пенев" е оборудван с аудио-визуална система и могат да се чуят оригиналните изпълнения на Пеньо Пенев на негови собствени произведения. Има и филми, посветени на живота и творчеството на поета. Историческият музей е създаден през 1951 г. като Музей на социалистическото строителство. Във фондовете му се съхраняват над 48 000 експоната и богата етнографска колекция.

Свиленград (18 000 жители) е в долината на Марица до точката, където се събират трите държавни граници: българска, гръцка и турска. Хасково е на 70 км, София на 300 км, 30 км от Одрин и 265 км от Истанбул. Една от входните врати на България. Природните условия и стратегическото разположение са причина районът да бъде населен от дълбока древност.

През бронзовия и железния период тук се заселва тракийското племе одриси. Римляните построили крепоста Бурденис (Бурдипто). Районът е арена на непрестанни войни, една от най-големите битки в българската история е на 14 април 1205 г., когато войските на Калоян нанасят голямо поражение на непобедимата дотогава латинска армия, предвождана от император Балдуин.

През 1529 г. на река Марица е построен мост, около който възниква град Мустафа паша. По време на Балканската война тук е първото в света военно летище, тук е излетял първият самолет в света, използван за бойни цели на 16 октомври 1912 г. Градът е опожарен през лятото на 1913 г., когато Турция се намесва в Междусъюзническата война срещу България. Окончателно градът е освободен в края на 1913 г.

Свиленградският каменен мост е единственият напълно запазен елемент от едновремешен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам. Построен е по нареждане на Дамад Мустафа паша през времето на султан Сюлейман Великолепни (1520-1566). В средата на моста има мраморна барелефна плоча.

Църквата "Света Троица" е построена през 1834 г. с доброволните пожертвования на хората от града. При опожаряването на града през 1913 г. църквата също изгаря, но при реставрацията формата е запазена. През 1847 г. към църквата отваря врати първото светско училище в града.

Село Мезек се намира на българо-гръцката граница, на 10 км. от Свиленград. Селото е удостоено със Златен печат на уникално европейско селище. Интересът към Мезек е предизвикан от културно-историческите паметници Тракийска куполна гробница, Средновековна крепост и крепостта „Гръцкото кале”.

Тракийската куполна гробница е открита е през 1931 г. Построена е през IV в. пр. Хр. и е най-голямата и запазена гробница от този вид. Представлява внушителен градеж на „суха зидария”, големите каменни блокове са свързани с железни и дъбови скоби, гробницата е покрита с 15-метров насип. Общата й дължина е 30 м., коридорът е дълък 21 м., широк 1,60 м. и е висок 2,60 м. Открити са множество предмети от злато, сребро, бронз, желязо, стъкло, фаянс и глина от IV-III в. пр. Хр.

Крепостта в Мезек е най-добре запазената средновековна крепост в Родопа. Тя е построена XI-XII в., разположена е сред красивите североизточни склонове на планината. Цилиндричните отбранителни кули, разположени по цялото протежение на стената са високи над 10 м. Крепостта е изиграла ключова роля през последните векове на Втората Българска държава.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved