Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Хисаря е в южните склонове на Средна гора, на 360 м. надморска височина. Градът е защитен от ветрове и открит за слънцето на Тракия. Климатът е преходно-континентален. Лятото е горещо, а зимата умерена и мека. Снежната покривка е краткотрайна. Дните с мъгли са от 11 до 14. Градът е заобиколен от паркове и градини, без промишлени предприятия.

В Хисар има 22 минерални извора. Водата е с температура от 37 до 51 оС, слабоминерализирана, без цвят и мирис, с приятен вкус. Може да се ползва и като трапезна. Най-голямото доказателство за лечебната сила на хисарската вода е Музея на бъбречните камъни. Сбирката е от 1981 година, има 12 000 бъбречни камъни, сред които и такъв с тегло 560 грама.

Първите обитатели са били траките-беси. По-късно идват македонците, а при римляните се появява градът Диоклецианопол. Той е бил трети по големина в провинция Тракия след Филипопол (Пловдив) и Берое (Стара Загора). Изграден е според изискванията на римското градоустройство – широки и прави улици, мраморни статуи, бани, красиви дворци и вили. Обграден е с крепостна стена, една от най-добре съхранилите се на Балканския полуостров.

Едно от най-посещаваните места е бил амфитеатъра. Времето се измервало със слънчев часовник, за основа на който е използван мраморен капител. През ІV/V в. градът става седалище на епископ и са построени 10 църкви. През втората половина на ХVІІ век селището било наречено Хисар (Крепост на арабски) от турците. Територията в пределите на крепостната стена е археологически резерват.

Пез 1892 година швейцареца инж. Луи Шевалас създава първия парк край баня Топлица. По-късно се оформят парковете около извора Момина баня, Летния театър и резиденцията. Огромни паркове имат и санаториумите - около 1000 дка зелени площи с над 300 растителни вида, някои защитени в Червената книга на България. Парковете са част от лечебния комплекс. По алеите им са разположени теренни пътеки за физически и дихателни упражнения. Около Хисар има много хижи, ловни полета и язовири.

Тракийският храм-гробница над с. Старосел е археологическа сензация, най-големият открит досега култов тракийски царски комплекс с мавзолей. Археологическите находки в района свидетелстват за селища отпреди 7-8 хилядолетия. През V в. пр. Хр. тук е било разположено древно тракийско селище с могъщи вождове и богата аристокрация. В района има още 9 могили с уникални архитектурни елементи и цветна украса.

Гробницата впечатлява с внушителна каменна ограда, парадно стълбище, коридор и култова площадка. Входът е от плочи с пластична и цветна украса, огромната кръгла куполна камера е с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма е вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. 10-те колоните са с капител в ранен дорийски стил.

„Кози грамади“ е тракийски архитектурен комплекс от V-IV век преди Христа на 20 км северно Старосел. Има няколко монументални сгради, опасани с крепостна стена. Централната постройка е внушителна резиденция на владетел. Намерени са много монети от тракийските царе Терес II, Котис I и Аматок, както и двойна брадва (лабрис), символ на царската власт у траките.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved