Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Крумовград е на 50 км. от областния център Кърджали и на 310 км. от София. Най-близкият граничен сухопътен пункт е Капитан Андреево на 130 км. Проходът Маказа, където се изгражда гранично-пропускателен пункт с Гърция е на 40 км. Градът е разположен върху селище, охраняващо пътя за Мосинопол (Гюмюрджина). По време на османското робство е избрано за устройване на каймакамство (община). Македоно-одринското опълчение освобождава селището на 8 ноември 1912 г. Фактически Крумовград се създава след Балканската война, когато се заселват преселници от Беломорска Тракия, започват да се строят по-солидни къщи, открито е училище.

В община Крумовград съществуват благоприятни предпоставки за развитие на селски и екологичен туризъм. Единственият в Източните Родопи естествен резерват със строг режим на охрана "Вълчи дол" е една от най-дивите и запазени части на планината. В резервата растат 14 вида редки растения, които са включени в Червената книга на България. На здрава скала се намира колония на рядката и застрашена от изчезване птица белоглав лешояд. Обособена е специална площадка за подхранване на лешоядите и е направена постройка за тяхното наблюдение.

Маджарово се намира в Източните Родопи, на брега на река Арда. Историко-етнографската експозиция представя традициите и историята на тракийското население от Източните Родопи, бита и културата на жителите на Беломорска Тракия. Привлекателни за туризма са скалните масиви с изключителна красота. Язовир Ивайловград е много добро място за воден и риболовен туризъм.

Ивайловград е разположен в най-югоизточната част на Родопите, като на изток и на юг общината граничи с Гърция. Първите сведения за днешния Ивайловград са от ІХ-Х в. През Средновековието се е издигала крепостта Литица (Лютица). Градът е бил разрушен при навлизането на турците. Община Ивайловград е екологично чист район, без големи промишлени обекти. На територията на общината се намира язовир "Ивайловград", който има 64 км. брегова ивица и е подходящ за еко и воден туризъм.

През 1964г. са разкрити останки от римската "Вила Армира" - луксозна вила-дворец с пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки. На 7 км. югозападно от Ивайловград, на река Армира се намира късносредновековния Атеренски мост. от XVI в. Могилата край село Свирачи е едно от най-впечатляващите погребални съоръжения в България от римската епоха. Долменът в близост до с. Пелевун е мегалитно гробно съоръжение от V-I в. пр.н.е. и е археологически паметник на културата с национално значение. Друго открито мегалитно гробно съоръжение е долменът край Железено от края на II хил. пр. н. е.

Язовир "Ивайловград” има 64 км. брегова ивица. Третият язовир от водно-електрическата каскада “Арда” е построен през 1964 година и един от най-живописните в България. Крайбрежието му е потънало в зеленина. Ежегодно тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

През лятото най-достъпните места се превръщат в малки къмпинги, като се лови сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други сладководни видове риба. Местностите “Марта” и “Цимбала” по южното крайбрежие са малки курортни зони с вилни постройки и обособени места за пикник. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved