Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Калофер (4000 жители) е разположен на река Тунджа, между Стара планина и Средна гора. Над града се извисява връх Ботев – първенецът на Стара планина. Градът е на 160 км от София и 75 от Пловдив. На мястото на днешния град имало гъста и непроходима гора. На запад се е намирал Звъниград. Турците го унищожили, но не могли да се справят с хайдутите на Калифер войвода. Султанът им разрешил да се заселят в гората. След това хайдутите отвлекли най-красивите девойки на Сопот и основали нов град - Калофер.

Забележителност е училището, вкоето е преподавал бащата на Хр. Ботев. Интересни са църквата “Св. Богородица” и “Св. Атанас”, каменните мостове над Тунджа, възрожденските къщи, фабриката за розово масло и др. На 6 км от града е почивната база “Бяла река” и невероятно красивият каньон “Южен Джендем”, обявен за природен резерват. Навлизането в него е възможно само с планинско оборудване. На около 4 часа е най-високият водопад в България – Райското падало (124 м.) - отправна точка за маршрути към Стара планина и връх Ботев.

Семеен хотел "Цуцовата къща"
Не са много вече старите къщи в Калофер, а пък тези, останали още от турско, се броят на пръстите на едната ръка.
     Повече информация
Екскурзии и конни походи в района на Национален парк "Централен Балкан"
Еднодневни и двудневни походи до Хайдушкото сборище, Тихата обител, Купена, връх Ботев, Хижа Тъжа, Хижа "Рай" и други
     Повече информация

Национален музей "Родна къща на Христо Ботев" е възстановена 1942-1944 г. по спомени на Кирил Ботев (брат на поета) и стари калоферци с някой оригинални вещи. През 1973 година към къщата отваря врати и Национален музей. В нея е представен жизнения път и делото на поета чрез 4 000 експоната: лични вещи (джобен часовник и писалищни принадлежности), печатната преса на в. „Знаме” и „Нова България”.

Девическият манастир "Въведение Богородично" е създаден през XVIII век. През 1862 г броят на монахините вече е 90 и е построен и настоящият белокаменен храм с дарения, събрани в Русия. На 26 юли 1877 г. целия град е бил опожарен, стотици жители на Калофер и околните селища, монаси и монахини били изклани от турците. Костите на изкланите са положени в костница под олтара в южната му страна.

След Освобождението оцелелите калоферски монахини от района решили да възстановят само манастира “Въведение Богородично”, тъй като бил най-голям. През 1881 г. манастирът бил възстановен, а иконите и църковната утвар пристигнали в дар от Русия. Църквата е била изографисана чак през 1960 г. Притежава копия на чудотворни икони на Богородица, както и три икони оцелели от клането, които са обгорели и прободени с щик. Под храмът, там където е бил олтарът на предишната дървена църква, има изворче със светена вода на името на Св. Богородица. В манастира има и параклис, посветен на Св. Мина, осветен през 1950 г.

Калоферският мъжки манастир “Св. Рождество Богородично” се намира на около 7 км. северно от Калофер, в живописна долина на Бяла река. На около 200 м. е входа на Национален парк “Централен Балкан” и туристически комплекс “Бяла река”. Манастирът е основан през 1640 г., разрушен от турците и въобновен през 1819 г., отново разрушен през 1877 г. и възстановен през 1881 г. Храмът е изографисан през 2003 г. До манастира води приличен път от града, който е проходим за лека кола

Павел баня е в централната част на Казанлъшкатa котловина на 400 м надморска височина. Климатът е преходноконтинентален, лятото е топло, със суха есен и мека зима. Средната годишна температура е около 10 oC. Националният балнеоложки център е за лечение на ставни заболявания, ревматизъм, дискови заболявания във всички форми и т.н. Водите с температура от 50-61 оС са били използвани за лечение още в древността. Te са меки, с ниска минерализация, бистри, безцветни, с приятни вкусови качества.

Семеен хотел „Кавръкови”
Новопостроения тризвезден хотел се намира се в идеалния център на курорта, на 50 м от градския парк в непосредствена близост до лечебните балнеоложки центрове и плувни басейни. На разположение са три стаи с по две легла и две спални. При нужда се поставя трето легло.
Допълнителна информация


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved