Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Каварна, нос Калиакра
Варненска област
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Камчия е най-голямата българска река, която се влива се в Черно море на 35 км. южно от Варна. Образува се от сливането на Луда и Голяма Камчия, които извират от Източна Стара планина. В горното се течение Голяма Камчия е наричана Тича.

Курортен комплекс “Камчия” се намира на 30 км от Варна и 5 км от международен път Е-87. Разположен е край устието на живописната река, сред гора, водни лилии и рози. Плажните ивици са широки с пясъчни дюни. Климатът е изключително приятен. Лятото започва през май и продължава до септември със средни температури 25-32oC. Вилно селище “Камчия” предлага прекрасни условия за отдих и почивка сред природата. Предлага се настаняване в уютни вили и бунгала от различни категории.

Биосферният резерват “Лонгоза” е уникална природна забележителност, включен в програмата МАБ на ЮНЕСКО. Тук се срещат около 40 вида дървета, някой са високи до 50 м., на възраст над 150 г. От особено значение са лианите, които образуват завеса на по-влажните места. На територията на резервата се намира едно от най-големите находища на блатно кокиче в България. В реката се срещат лилии и други водолюбиви растения.

В резервата живеят близо 260 вида птици, от които 56 присъстват в Червената книга на България. В гората се срещат и много редки бозайници. Рибите са представени от около 40 вида, като 8 от тях са мигриращи от Черно море.

Девня се намира на 30 км. от Варна в малка долина, заградена от ниски варовикови хълмове. Природна забележителност са тридесетте карстови извора, от които най-живописен е "Вълшебният Извор". Наличието на обилна вода и варовикови находища, привличат хората от най-дълбока древност. Богатите източници на вода, сол и варовик стават основа за развитието на крупна химическа промишленост. Девня е икономически силно развит регион: производство на соди, торове, топлоенергия, строителни материали, захар и др.

Хотели в района

Музеят на мозайките е изграден върху част от античните основи на сграда с мозайки от Марцианопол (Marcianopolis), построена в края на III век на мястото на по-ранни сгради, разрушени от готските нашествия през 251 г. Представя римски и ранновизантийски подови или стенни мозайки – мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло в различни цветове. В залите на музея е представена архитектурата и бита на нейните обитатели. Мозайките са изработени в класически техники в 16 цвята. Те представят главно персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви.

Побити камъни са на север от Белославското езеро и на 15 км. от Варна. Те представляват части от малка пясъчно–чакълена пустиня: уникален феномен за Европа. Някои от тези варовико–пясъчни образувания достигат 6 м. височина, разположени са на обща площ 246,3 ха. Има 14 групи каменни колони разположени сред пясъци и разпръснати в западния край на варненската низина, до Белославското езеро.

“Побити камъни” е и първата официално обявена и защитена от държавата природна забележителност в България през 1937 г. Уникалният природен феномен е възникнал преди повече от 50 милиона години. В продължение на хилядолетия морската стихия е извайвала причудливи форми, приличащи на руини от древен храм.

Провадия е в южната част на Провадийския пролом на едноименната река, на 45 км от Варна. Селище с над 15-вековна история, най-старите следи от човешка дейност са от V в. пр. Хр. Градът е основан като крепост на Византия срещу нахлуващите от север войнствени племена с име Проват или Проватон (проход, теснина). Крепостта е над съвременния град на планинското плато, оградено от всички страни със скали. Българите възприели славянското име Овеч, а крепоста бързо се превръща в областен административен център, а след приемането на християнството и като епископска резиденция.

През 1366 г. тук са затворени трима знатни рицари начело с маршала на Бургундия, за които е платен откуп. Овеч паднал под турска власт през 1388 г., когато тридесетхилядна турска армия под командата на Лала Шахин с измама нахлула през нощта след сключено примирие. През 1409 г. в резултат на въстание за кратко пак е българска твърдина за около три години. Крепостта се използва до края на XVII в., след което окончателно е изоставена.

Край Провадия се добива сол от 7500 години. Православният храм "Св. Благовещение" е известен с пищната си украса. В центъра на града се издига 300-годишна джамия.

Село Аспарухово (840 жители) е разположеното на язовир Цонево, малко живописно селце сгушено в подножието на Стара планина, в пролома на река Луда Камчия. То се намира на 85 км югозападно от Варна. Селището съществува от VIII век и се е наричало Овчага. По-късно селото е залято от язовира и преместено. В селото има етнографски резерват със старинни къщи, запазени са и Килийното училище и църквата "Света Петка". Посещавано от много туристи заради съхраненият фолклор, бит и душевност.

Хотели в селото 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved