Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Карлово (28 000 жители) е в прочутата Розова долина, на 140 км. от София и на 60 от Пловдив. Градът е родно място на Апостола на свободата Васил Левски. Градът съществува от началото на Турското робство. През XIX век изживява икономически растеж и културен подем. Продукцията на карловските занаятчии се продава в Египет, Румъния, Австрия. Това продължава до Руско–Турската Освободителна война, когато градът е подпален и запада.

Градският Исторически Музей е в сграда - архитектурен паметник от 1871 година. Музей е и родната къща на Васил Левски. В града има и негов паметник. В двора е гроба на майката на Апостола. Църквата “Св. Никола” се намира до паметника. В църквата “Света Богородица” е изписан момент от ръкополагането на Васил Левски. Камбанарията е построена през 1897 г.

Карлово е родно място на видни български възрожденци, както и на Христо Проданов - първият българин покорил Еверест. На около километър от града се намира 15 метровият Карловски водопад. Язовир Домлян - на 15 км. от града е великолепно място за туризъм и къмпинг.

Курортът Баня-Карловски минерални бани е в подножието на Средна гора в долината на р. Стряма. Курортът е на 45 км от Пловдив, 15 км от Карлово и също толкова от Хисаря. Природата наоколо е живописна и създава добри възможности за отдих. В курорта има минерални извори с температура 35–50.5оС. Водата е слабо минерализирана. Има и находище на лечебна кал. Климатът е подходящ за лечение и рехабилитация.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved