Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Каварна (12 000 жители) е на 65 км. oт Варна на главен път Е87. Градът разполага с малко яхтено пристанище, риболовна база, просторен плаж и курортен комплекс край залива. Скалите и брегът са изключително живописни. Градът е основан на платото на нос Чиракман през V век пр.н.е. от гръцки колонисти с името Бизоне.

През I век пр.н.е. земетресение поглъща античния град в морето. Римляните го възстановяват, селището се възражда, а пристанището се оживява. През VII век славяните и прабългарите създават селището Карвуна. През XIII–XIV в. достига своя най-голям разцвет при добруджанските деспоти Балик и Добротица. С днешното си име селището се споменава за пръв път в началото на XV век.

В близост до града се строят няколко първокласни голф-игрища, едно от които е мегакомплексът на световноизвестния голфър Гари Плейър, включващ игрище, яхтено пристанище, луксозни апартаменти и вили за гостите.

Експозицията „Добруджа и морето“ се намира в реставрирана стара турска баня от XV век. В експозицията могат да се видят каменни котви, амфори, монети, тракийско злато и други редки предмети открити край добруджанските брегове. При подводните проучвания около Каварна е открита керамика от всички исторически епохи. От морето е изваден дървен рул от кораб от началото на Х век, потънал на 45 метра от Калиакра. Етнографският комплекс в Каварна е открит през 1984 г. Показва бита на заможно каварненско семейство от XIX век, и животът на населението в този край - добруджанци, котленци, гагаузи.

Рок-столицата на България - това е Каварна през последните години. Най-известните рок-групи гостуват в града от началото на май до края на септември. Незабравимо изживяване е посрещането на първото юлско утро на брега на морето, от няколко години с участието на Джон Лоутън, автора на July Morning. От няколко години той е жител на Каварна.

Kрепоста Бизоне - Крепостната стена е разположена в източната част на нос Чиракман и е част от укрепителната система на античния град. Разкрита е по данни на чешкия археолог Карел Шкорпил, работил в България. Крепостната стена е от III-IV век, простираща се на 250 м. Градежа показва, че античният град Бизоне е бил между най-важните по западния бряг на Черно море.

Нос Калиакра е на 12 км източно от Каварна и 60 км от Варна. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра към морето. Името му означава “красив нос”, заради червеният цвят на скалите. Според легенда кръвта на защитниците на крепостта, построена тук през IV в. пр. Хр. се е пропила в скалите. Тук е имало гръцка, римска и византийска крепост. Това е последното селище в България, завладяно от турците. Те създават мюсюлмански духовен център. Много са останките от тези селища, изложени в малък археологически музей в една от пещерите. Нос Калиакра е и природен резерват, където гнездят корморани, тюлени и делфини плуват в морето, а скорци и скални косове обитават пещерите.

С нос Калиакра се свързват много легенди. Най-известната е за 40 български девойки, които завързват косите си и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на турските поробители. Паметникът “Портата на 40 девици” е в памет на това събитие. Друга легенда разказва за свети Никола, който бягал от турците. Земята под краката му се разтягала, образувал се носът, но напразно. На самия край на носа има малък параклис, символизиращ неговия гроб.

Яйлата е национален археологически резерват. Представлява приморска тераса, отделена от Добружанското плато с 50-60 метрови скали. Неповторимо място, което съчетава археологически останки с природни дадености. Тук се намира пещерно селище от над 100 пещери от V хилядолетие пр. н. е. От Античността са запазени светилище, жертвени камъни, винарни, скални гробници, запазена и частично реставрирана крепост от V-VI век след Хр. и др. През Средновековието пещерите са били използвани като манастир.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved