Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Казанлък (63 000 жители) е в подножието на Стара планина, на 200 км от София в долината на Тунджа. Първото селище възниква през неолита - VI хилядолетие пр. Хр. През IV/III в. пр. Хр. тук е царството на тракийския владетел Севт III. При строителството на язовир Копринка е разкопан тракийският град Севтополис. Севтополис е голям град, в който се се развиват над 50 занаята, сред които е и розопроизводството. Пренесена от Индия през Персия, маслодайната роза намира благоприятни условия - подходяща температура, влажност и почви. През 1820 г. в Казанлък се създава първата розотърговска къща. От ХIX век Казанлък става център на българското розопроизводство. През 1836 г. се създава първото читалище. Градът е известен и като града на 100-те художници и на десетки известни артисти.

След Освобождението тук се развива текстилната промишленост, самолетната и военната промишленост. Днес Казанлък заема важно място в икономиката на страната. Развиват се хидравликата и пневматиката, оръжейното производство, парфюмерията, козметиката и др. Природата създава чудесни условия за отдих и спорт. В Стара планина и околностите са изградени много туристически обекти. Има добри условия за велотуризъм, ориентиране, алпинизъм, спортно катерене, ски-туризъм и др. Градът е отправна точка за много туристически маршрути към най-високия връх на Средна гора - Богдан (1604 м) и към Стара планина.

Празникът на розата - в чест на царицата на цветята повече от 100 години в първата седмица на юни се провежда Празникът на розата. Програмата включва коронясване на Царица Роза, ритуалите розобер, розоварене и шествие по улиците на града. Паралелно се провежда Международен фолклорен фестивал.

Долината на тракийските владетели - в Kазaнлъшкия край има много древни тракийски паметници. Тук се е намирала столицата на цар Севт III – Севтополис, Казанлъшката гробница, могилите Голяма Косматка, Светицата, Оструша, Шушманец, Грифоните, Хелвеция и други, без аналози в древната строителна практика.

Казанлъшката гробница е открита през 1944 година и е една от деветте културни и исторически забележителности в България, включена в списъка на Юнеско на историческите и архитектурни паметници с глобално значение. Разположена е в северната част на Казанлък. Това е шедьовър на тракийската архитектура и е цялостно съхранен паметник на живописта от ранноелинистичната епоха (IV-III в.). Системата от орнаменти в коридора е сложна и крайно интересна. Стените са покрити с блестяща мазилка. Двама войници се бият облечени с тогавашни военни дрехи и оръжия. Централната композиция е празненство и е посветена на покойника и съпругата му. Сцени на галопиращи коне и битки с каруци са прибавени в дълбочината.

Севтополис - столицата на Одриското царство се е намирала на малък полуостров на Тунджа. Открит е при строежа на язовир Копринка и днес е на дъното му. Основан в края на IV в. пр. Хр. от Севт III и съществува до 275 г. пр. Хр. Градът бил здраво укрепен с крепостни стени, строен е по гръцки урбанистичен план с канализационна и водоснабдителна система. В центъра на града е била агората (градски площад с размер 46 на 48 м) с олтар, посветен на бог Дионис. В югоизточния ъгъл на града се е намирала цитаделата с царския дворец - личната резиденция на Севт III. Тук е намерен надпис с името на града. Имало е и второ светилище на древните тракийски богове - кабирите.

Севтополис е бил занаятчийско и търговско средище, център на монетосечене. Севт III е първият тракийски владетел, който е сякъл монети със собствения си образ, яхнал кон. При разкопките на Севтополис са разкрити и голямо количество керамика, монети и амфори от различни гръцки градове, свидетелстващи за оживени търговски контакти.

Могилата "Голяма Косматка" край гр. Шипка е една от най-големите и богати тракийски гробници по нашите земи. Гробницата е с 26 м. коридор и три камери. Построена е в края на V век пр. Хр. Гробницата е с украсена мраморна врата. Една от камерите е издълбана в гранитен блок, с тегло повече от 60 тона. Тази гробница е на великия тракийски цар Севт III. Върху два съда пише, че са негова собственост, има и 4 златни монети с образа му.

Погребението е с богати дарове. Намерени са около 20 златни предмета, над 70 бронзови и сребърни предмета и едно уникално произведение на античното изкуство: бронзова глава на брадат мъж, с очи от благородни камъни. Тя е с естествени размери и е отчупена от статуя, за която се предполага, че е дело на известния атински скулптор Фидий или на негов ученик. Сред другите находки от злато се откроява киликс (чаша за вино), с тегло 300-400 г. с две елегантни дръжки отстрани, златен венец с дъбови листа и жълъди. Интересен е един сребърен съд, който по нищо не се различава от логото на компанията „Шел”.

В могилата "Светицата", на около 2 км от гр. Шипка е погребан един от най-могъщите царе на траките - Терес. В средата на V в. пр. Хр. той е обединил одрисите и е водил успешни битки с гърци и македонци. Счита се, че Терес е последовател на Орфей, защото при погребението е бил разчленен както певеца, който е бил разкъсан от вакханки. Част от принадлежащите му скъпи вещи също са начупени.

Сред запазените предмети тях се откроява масивна златна маска с форма на човешко лице в естествена големина с впечатляващо тегло - 682,5 г. чисто 23 каратово злато. Лицето е на цар Терес. В археологията са познати няколко подобни фиали от тънко фолио, но теглото и размерите им са несравними с тази.

Впечетлява и масивен 15 грамов златен пръстен с изящно изображение на гребец-олимпиец или почиващ си копиехвъргач. Бижуто е идеално запазено, без нито една драскотина. Други уникални предмети са: красиви рисувани съдове, сребърна фиала, бронзова хидрия (съд за вода), големи амфори, бронзови върхове за стрели, железни върхове за копия, железен меч и идеално запазена броня от бронз.

Средногорово е малко и спокойно селце на 11 км от Казанлък. Екопътека свързва селото с близкия язовир Копринка, където има възможности за риболов на щука, шаран и др. Интересна е местността Мирчов камък, както и разходка по "Пътеката на смеха". Възможностите за настаняване са разнообразни във вили, частни къщи и семейни хотели. Някой от тях организират походи, пикник, посещения на културни забележителности и др.
Хотели в селото 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved