Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Копривщица (2 600 жители) е до река Тополница, на 110 км. от София и на 80 км. от Пловдив. Град–музей с над 250 паметника от архитектурата на Възраждането. Съществува от XIV век. Богатото селище е ограбвано и изгаряно три пъти и издигано наново. Копривщенци са добри търговци. През XIX век населението достига до 12 000 души и се строят обширни къщи, училища, църкви, фонтани и мостове. През 1837 г. отваря врати първото класно училище.

През 1867 г. Васил Левски основава революционен комитет. Тук се поставя началото на героичната Априлска епопея на Българския народ. Тодор Каблешков прогласява въстанието, а друг гражданин на Копривщица – Георги Бенковски е негов водач. В родния дом на Георги Бенковски се пазят дървено оръдие и знамето на въстанниците. Градът е родно място на много други велики българи.

Копривщица е един от малкото градове, напълно запазили възрожденската архитектура. Къщите са с големи дворове, заобиколени от високи каменни стени. Улиците са тесни с многобройни чешми. Ослековата къща е най–известна в града. Къщата на поета Димчо Дебелянов е с гроба и паметник на майка му. Интерес представляват църквата “Свети Николай” и “Мавзолея–костница от 20 април”. Градът е отправна точка за много туристически маршрути. От тук може да се изкачите на най-високия връх на Средна гора Богдан (1604 м).

Хотели в Копривщица

Клисура (1 800 жители) е на Подбалканският път и жп линията София-Бургас, на 110 км източно от София. Клисура влиза в българската история по време на Априлското въстание. Боримечката и днес стои на стража край входа на "Града с черешовите топчета". Църквата “Св. Николай Чудотворец”, Павурджиевата и Козинаровата къща още напомнят за 1876 г. Всяка година има тържествена заря-проверка, когато може да се чуе и химна на града “Пустите клисурци”.

Първата възстановена сграда след Освобождението е Червенаковата къща, днес тя е етнографски музей с дюкян от онова време. В нея се намира единственият в България Музей на картофите, домакин на Празника на картофите. В Козинаровата къща е уредена етнографска експозиция. Павурджиевият дом е с изящни си стенописи и оцеляла стара розоварна.

Край историческата местност "Зли дол" се намира Автотуристическият комплекс на Съюза на българските автомобилисти. Предлагат се велоразходки и горски пикник, конни походи и пешеходните турове в парка “Централен Балкан”. Маркирана е туристическа пътека до хижа “Вежен”, начало за покоряването на третия по височина балкански връх Вежен (2 198 м) и природния резерват “Царичина”.

Връх Богдан носи името на легендарения хайдутин Богдан войвода и със своите 1604 м е най-високият връх в Средна гора. От всички страни е обгърнат от гори, но се откриват прекрасни гледки. В южното подножие на върха, сред буковата гора се тъмнеят огромни скали, покрити с мъх и здравец, които се наричат Детелинова пещера. От върха водят началото си реките Пясъчник, Крива река и Луда Яна. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved