Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Костенец (10 000 жители) е в подножието на Рила, на около 75 км югоизточно от София. В общината са обособени 3 курорта: Момин проход, Вили Костенец и Пчелински бани. Световно-известния ски-курорт Боровец е на 28 км, Долна баня на 10 км. Богатството на района са минералните извори. Климатът е умерено-континентален със средна годишна температура на въздуха – 4,2oС (януари) и 16,1oС (юли).

В района са запазени надгробни могили, некрополи, останки от антични селища. Крепостта Траянови врата е от римската епоха. Тук през 986 г. Цар Самуил разбива войските на Византийския император Василий Втори. Районът е заселен през бронзовата и желязната епоха. Градът се разраства през 1884 г. със строежа на жп линията София-Цариград. През 1964 г. три селища - Костенец баня, Момин проход и Момина баня се обединяват в град Костенец.

Минералните извори са с температура 47-73oС, водата е слабо минерализирана, хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, леко флуорна, с малко количество радон, много ниска обща водна твърдост. Изворите са били известни още в древността, запазени са останки от римски бани и балнеологични съоръжения.

Момин проход е обявен за балнеоложки курорт с национално значение. По времето на турското робство селището е известно с името Солудервент - Воден проход или Проход на водите. В Момин проход има санаториум за балнеолечение и рехабилитация. Има девет минерални извора, с температура на водата 56оС и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-та в света. Водата в Момин проход облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи, както и проблеми на метаболизма на веществата и различни алергии.

Долна баня е в живописна котловина, край десния бряг на река Марица, на юг се загражда от северните склонове на Рила. София е на 70 км., тук минава пътят от Пловдив за Боровец (19 км.) и Самоков. Мекият и здрав планински климат, чистият въздух, наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт. В Долнобанската котловина се намира един от най-мощните и термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието. Към 1700 г. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори. Едната била изградена върху римски основи и днес е известна като „Римската баня“, другата също е запазена като баня.

Долна баня разполага с частно летище, голф игрище, открити и закрити басейни. Общината попада в резерват “Ибър”, който е важна част от Национален парк “Рила”. Водата в минералните извори е слабоминерализирана, алкална, радиоактивна, с температура е 62-65оС. Водите са подходящи за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, дихателната и нервната системи, гинекологични и кожни заболявания, вторични анемии, проблеми с обмяната на веществата, както и за профилактика на кариес поради високото съдържание на флуор.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved