Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Котел (7200 жители) e в малка живописна долина в Източна Стара планина, на 527 метра надморска височина, на 328 км от София. Град с величествена природа, свеж въздух, чисти планински води, културно - историческо средище. Наричат го “твърдина на българския дух”, “люлка на Възраждането”. Турски регистър от 1586 г. съдържа най - ранните данни за града. Жителите на Котел са охранявали проходите в Балкана.

Галатанското училище (1869 г.) е дървена двуетажна постройка с архитектура, характерна за Котленския край. Днес в сградата има изложба, посветена на килимарството. Етнографският музей е в Кьорпеевата къща (1872г.). Всяка стая е подредена като отделен кът на някогашния котленски дом. Музеят на котленските възрожденци е в центъра на градa. Разположен е в 4 тематични зали, онагледяващи живота и делото на повече от 200 национални герои от региона. Природонаучният музей съхранява близо 30 000 образци на площ от 1000 кв. м.

През 1894 г. опустошителен пожар унищожава 4/5 от града. Само покрайнините оцеляват и дават представа за възрожденското селище. Котел е архитектурен исторически резерват с над 110 къщи от Възраждането. Музикалното училище “Филип Кутев” е първото средно училище за фолклорни песни и инструментална музика в Европа. Разполага с прекрасна база за обучение и живеене, Концертна зала и зала за танци, музикална библиотека и хотел.

Жеравна е в малка котловина в Източна Стара планина на 640 метра надморска височина. Намира се на 14 км от Котел, 110 км от Бургас, 190 км от Варна и 330 км от София. Климатът е умерено - континентален. Местността е живописна – възвишения, върхове и обширни пасища. Селището се появява през XII век. През XVII век се превръща в голям занаятчийски и културен център. Днес е архитектурен резерват с добре запазен възрожденски стил – тесни калдъръмени улички, едно или двуетажни къщи от дърво, заобиколени от каменни стени.

Църквата “Свети Николай” е изящен източно-православен храм с уникална изложба на стари икони, Картинната галерия, къщата “Сава Филаретов” – най-голямата и богато украсена с дърворезби къща, 300 годишната къща на Руси Чорбаджи са неповторими. Тук е и къщата-музей на писателя Йордан Йовков. В околностите има хижи и туристически маршрути, еко - пътеки. На язовир Жеравна има добри възможности за риболов.

Медвен (200 жители) е скътан в южните склонове на Стара планина сред вековни гори на около 40 км от Сливен и 12 км от Котел. Селцето е запазило възрожденския си вид. Много медвенски къщи са паметници на културата. Тук е родното място на известния революционер и писател Захари Стоянов и на първия български народен артист Стоян Бъчваров. Има къща - музей “Захари Стоянов” и паметник на актьора.

Ичера е едно от най-красивите в Стара планина, разположено е близо до Сливен. Легендите разказват, че Цар Симеон Велики е дарил селото и земите около него най-верния си болярин, като често е посещавал селото за да ловува, затова селото се е наричало „Царската одая”. Селото е обградено с гори и прекрасни полянки с много диви цветя, билки и гъби, въздухът е невероятно чист и освежаващ. Около селото има много подходящи и приятни места за колоездене, разходки и пикник, р. Луда Камчия е рай риболовците. В селото са съхранени много къщи от Възраждането,а изцяло от дърво и с големи, просторни чардаци. Селото се гордее с красивата църква „Свети Димитър Солунски” (1842 г.) и паметника на опълченците и загиналиите през войните. В Ичера има няколко хотела.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved