Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Кръстова гора (Кръстов връх) е кръгла поляна заобиколена от гъсти букови гори на 1545 м. над морското ниво, дълга около 500 м и широка около 300 м. След като през 1083 г. Григорий и Абазий Бакуриани основават Бачковския манастир, те го даряват с обширни поземлени имоти. Многобройни манастирски стада пасели из живописната местност Кръстова гора. Създаден бил и манастир “Св. Троица”, известен още като Троицкия.

От втората половина на ХVII век и през първата половина на ХVIII век настъпил най-трудният период в историята на родопските християни – масовата ислямизация на населението в Средните Родопи. Унищожени са Смолянската епископия, богословското училище, епископската църква “Св. ап. Петър и Павел”, убит е последния Смолянски епископ св. Висарион Смоленски (29 юли 1670 г.). Всички църкви и манастири в Средните Родопи са разрушени, разрушен е и манастира “Св. Троица” и повечето от монасите му били избити.

През 1933 г. в село Борово пристигнал Йордан Стойчев Дрянков. След една нощ, прекарана на Кръстов връх, му била открита историята на мястото - на този връх се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. На 1 май 1936 г. с помощта на цар Борис III е издигнат метален кръст на върха. През 1956 г. е построен параклиса “Св. Троица” върху част от запазените основи на старата манастирска църква на западното възвишение на Кръстов връх.

През есента на 1995 г. е осветена новопостроенатата църква “Покров на Пресвета Богородица”. През 1994 г. изчезва чудодейният кръст, подарен от цар Борис III. Отлят е нов 99-килограмов кръст, а старият е намерен в гората от местен овчар и сега се намира в новия храм.

Хотели в Кръстова гора

Наречен се намира на 22 км южно от Асеновград, 40 км от Пловдив и на 38 км от Пампорово. Разположен е в малко дефиле по течението на река Асеница, сред широколистни и иглолистни гори по склоновете на Средните Родопи, на височина 620-660 м над морското равнище. Климатът е преходно-континентален със средиземноморско влияние. Средногодишната температура на въздуха е около 9,5oС, през лятото не е горещо, а зимата е мека. Посочените благоприятни климатични показатели определят курорта и като климатичен.

Минералните води са от няколко естествени и сондажни източници, като преобладаващата част от тях са с ниска температура (33oС), слабоминерализирани, бистри, безцветни, без мирис и с добри питейно-вкусови качества. Има и един източник с по-висока радиоактивност и с по-ниска температура (21,5oС) - "Очното изворче", което се използва за промивки при очни заболявания.

Нареченски бани е един от най-известните балнео-климатични курорти за лечение и профилактика на функционалните разстройства на нервната система - неврози, неврастения и и хистерични разстройства; функционални нарушения на стомаха, дебелото черво, жлъчните пътища и жлъчния мехур; функционални нарушения в половата сфера от психо-невротично естество. Много успешно се повлияват и сърдечно-съдови заболявания - хипертонична болест, хипотонична болест, ангионевротични състояния; леки форми на атеросклероза, миокардиодистрофии, кардиосклероза, атеросклероза на периферните артерии на крайниците, следтромбофлебитни състояния. В курорта се лекуват и ендокринно-обменни заболявания като захарен диабет; леки форми на тиреотоксикоза; затлъстяване и нарушения в мастната обмяна, подагра.

Чудните мостове са интересен природен феномен, в Централните Родопи на 1450 м. надморска височина, на 5 км. северозападно от село Забърдо, 80 км. южно от Пловдив и на 35 км. от Чепеларе. Представляват огромни мраморни арки, свързващи двата бряга на река Дълбок дол, която тече от връх Голям Персенк (2091 м) сред вековни елови и борови гори. Интересен е произходът им - някогашна пещера се е срутила, навярно при заметресение, водите на реката са отнесли падналите отломки и така са се образували два редки по своята красота естествени скални моста.

По големият мост (дължина 96 м., височина 70 м. и 45-метров свод) зграден е широк 12-15м. минава път. В стените му има две свързани пещери, където намират убежище много птици и прилепи. На около 200 м е вторият мост, който прилича на дълъг тунел. Дълъг е 60 м., висок 50 м., а арката е 30 м., започва с широк отвор, който накрая се стеснява до цепнатина, в близост е входът на Ледената пещера. Непосредствено до тях се намира туристическа хижа Чудните мостове, туристически пътеки я свързват Чудните мостове с много красиви забележителности.

Орехово се намира на 60 км югозападно от Пловдив, на 900 метра надморска височина, в долината на река Орешица. Разположението на селото в планината и природните дадености – вековни зелени гори и свеж въздух, създават прекрасни възможности за планински и екологичен туризъм, почивка сред природата. В околностите има много туристически маршрути, Орехово е изходна точка към множество хижи.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved