Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Кърджали (58 000 жители) е на 240 метра надморска височина, разположен на река Арда между двата големи язовира "Студен кладенец" и "Кърджали". На 250 км. от София и на 100 км. от Пловдив, регионален център. Природата е дарила Източните Родопи с необикновена красота и огромни залежи от оловно-цинкови руди, бентонит, перлит, зеолит, азбест, скъпоценни и полускъпоценни минерали, злато. Климатът в района е преходно-средиземноморски, мек и влажен, с много слънчеви дни в годината. Зимата е сравнително мека, а лятото е слънчево и горещо.

Съществува като селище от преди 6 000 години, първите жители на тези места са били траките, а през VI век се заселват славяни и прабългари, този край е в пределите на Византийската империя. Едва по времето на цар Симеон той влиза в пределите на българската държава. През 1370-1371 г. е покорен от турците, голяма част от населението е избито, а друга част намира закрила в непристъпните Родопи. В средата на XVII век го управлява Кърджали Алла и градът получава днешното си име от него. От 1912 г. е в пределите на новата Българска държава. Кърджали се превръща в център за цигарени изделия и цветната металургия.

В базиликата “Свети Йоан Продром” (XI век) в квартал “Веселчани” се намира уникална находка – гробница на свещеник, облечен в златистата си духовна роба. В целият свят са намерени три подобни гроба. Манастират "Свето Успение Богородично" е уникално духовно средище, в който се пазят частици от Кръста, на който е разпънат Исус Христос, намерени на култовия комплекс Перперикон.

Историческият музей е открит през 1965 г., включва над 27 000 експоната, свързани с историята на Кърджалийския край. Сградата на музея е паметник на културата, построена 1922-1930 г. по проект на руски архитект, работещ в Цариград. Сградата е била предназначена за духовно училище, но е реконструирана за музейната сбирка, която отразява най-характерните особености в историческото развитие на Източните Родопи от VІ хилядолетие пр.н.е. до наши дни.

Язовир "Кърджали” е един от най-големите в България. Той образува красиви заливи и полуострови, над които се издигат стръмни склонове, осеяни с причудливи скални форми. Дъговидната стена на язовира е висока 109 метра и е една от най-големите в Европа. През лятото язовирът служи като средство за отмора на много жители на Кърджали и района.

В непосредствена близост са изградени хотели, ресторанти, лятни вили. Атракция за посетителите са кораба Емона и плаващите ресторанти, предлагащи богато рибно меню. Слънчевите и меки есенни дни, съчетани с красивия изглед на различно обагрени гори и леко потънали в омара околни планини, създават условия за отдих и естетическа наслада.

Язовир "Студен кладенец” е може би най-живописното искуствено езеро в Родопите. Той образува красиви меандри и заливи, а брега му е живописен и в по-голямата му част девствен. Вторият язовир, след язовир Кърджали по поречието на река Арда започва точно след града, като в началото му от двете му страни се издигат крепостите Моняк и Вишеград.

Язовирната стена е висока 68 метра с дължина 350 метра. В основата си стената е широка 61 метра. Водохранилището се простира на 29 км по течението на Арда. В най-тясната си част е като пълноводна река и над него минава въжен мост.

Ардино се намира в югозападната част на област Кърджали. Районът е богат на исторически и природни паметници. Тук е мистичният "Дяволски мост", разположен над река Арда. Построен през ХV век на Античният път от Беломорието за Тракия. На 2 километра се намира тракийското светилище "Орловите скали" - 96 ниши с различни размери, издълбани в отвесните скали. Средновековната крепост "Кривус" е на север от Ардино на голям меандър на река Арда.

Хотели в Ардино

Дяволският мост е средновековен мост на река Арда, в живописен пролом на около 10 км. северозападно от Ардино, построен през 1515-1518 г. върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа. Мостът е на 420 метра надморска височина, ограден от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината 3,5 м, като на сводовете са направени отвори за отчитане на водата. Височината на централния свод е 12 м., а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см. Мостът е обявен за паметник на културата.

Момчилград (10 000 жители) се намира в югоизточната част на Източните Родопи, на 15 км южно от Кърджали. Релефът е планински, силно разчлененият Стръмни рид е с дължина около 40 км и ширина между 15-22 км. На територията на общината се намира и част от язовир “Студен кладенец”. Наличието на природни феномени и забележителности, разнообразният релеф, благоприятните климатични условия, са отлични условия за развитието на отдиха и туризма. Голямо богаство са многобройните видове билки и редки растения. На територията на Общината се намира резерватът "Еленовото стопанство".

Татул се намира на 15 км източно от Момчилград, един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Светилището е от ХІІ в пр.н.е. тук са се пренасяли жертви на древните тракийски божества. Централното и най-високо място на скалния връх заемат два изсечени в скалата гроба, към които води изсечено в скалите стълбище. Наоколо са оформени много култови площадки.

Освен за пренасяне на жертви на боговете, татул е бил и средище за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето в определени дни от годината, когато жреците са гадаели за бъдещето. Татул е само част от много голям култов комплекс, на север има други скални масиви с вдълбани в тях трапецовидни ниши и гробници. Има хипотеза, че тук е погребан Орфей, местността се е смятала за свещена от дълбока древност до днес.

През ранновизантийската епоха (IV-VII в.) в скалите е построена крепост, по-късно тя е разширявана и преустройвана многократно. До днес е оцеляла четириъгълна кула, чиито подземен етаж е служел за водохранилище. Друго водохранилище, издълбано в скалите се намира до кулата. Имало е и църква, от която са останали две колони и два каменни капитела с изобразени релефно кръстове. Под крепоста, до реката е имало голямо средновековно селище.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved