Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
София
Витоша
Кюстендил, Осогово, Дупница, Невестино
Банкя, Сливница
Сандански
Перник, Ждрелото на Ерма, Земенски манастир

Кюстендил е един от най-древните български градове. Привлечени от лековитите минерални извори, траките основават селище през V век пр. Хр. През I век римляните го превръщат във важна крепост и балнеологичен курорт Пауталия. В 1019 г. градът се споменава като Велбъжд. Присъединен е към българската държава от Цар Калоян. Преименуван на Кюстендил на името на феодалния владетел Константин Драгаш. В средата на XV в. турците завладяват града. През Възраждането се разраства и развива. След Освобождението някои занаяти, свързани с турските пазари западат. Развива се тютюнопроизводството и балнеологичният туризъм.

Климатът е континентално-средиземноморски. Минералната вода е с постоянно химично съдържание и температура, чиста, безцветна, с приятен вкус. Наблизо е и лечебната торфена мина до село Байкал.

Интерес представлява Картинната галерия на Владимир Димитров–Майстора. Асклепионът на Пауталия е римска водолечебница и храм на бога на здравето Асклепий. Други интересни забележителности са църквите “Св. Георги” (XII век), “Св. Богородица” (1816), Пирговата кула (XIV в.), джамията “Ахмед бей” (1531). В южната част на града е парка Хисарлъка с останки от римска крепост. Градът е отправна точка за планината Осогово. В село Шишковци има богата колекция от картини на Владимир Димитров–Майстора.

Осоговската планина (Осогово) е в България и Република Македония с най-висок връх е Руен (2251 м.). Северните склонове се спускат стръмно към Кюстендилската котловина. В планината има обширни иглолистни и широколистни гори, има добри условия за целегодишен туризъм: туристически маршрути, ски-писти, хотели, хижи и бунгала. Въздухът е изключително чист и благоприятен за хора с дихателни заболявания. В планината функционира и държавна белодробна болница.

Невестино се намира на 15 км. от Кюстендил, 30 км. от град Дупница и на около 100 км. от София, известно е с минералната си вода. Територията на общината е в североизточните склонове и предпланини на Осоговска планина, в южните и югозападните склонове на Влахина планина. Северните й части заемат поречието на река Струма и равнините и слабо хълмисти терени на Кюстендилска котловина. Релефът е силно пресечен от множество предпланини и долове.

Мостът на Струна невяста - върху река Струма е прехвърлен здрав мост, според древен надпис върху него, той е построен през 1469-1470 година. Легендата разказва, че мостът е построен от трима братя. Всяка вечер водата събаряла и отнасяла строежа. Тримата братя не искали да посрамят майсторската си чест. Уговорили се да принесат жертва онази от съпругите, която първа донесе на своя мъж закуска.

Подранила най-младата, Струна невеста. Тримата насила я зазидали в основите на средния свод. Тя се молела да й оставят отвън гърдите и да й направят дупки за очите, за да може да кърми и да гледа детето си. И досега, в бурни нощи се чува писъкът на злочестата майка. Млякото й се вкаменило, както е текло по камъните. От цяла България идват бездетни майки, откъсват си парчета от гранита за да могат да имат деца.

Дупница (40 000 жители) е в подножието на северозападна Рила на 510 метра надморска височина, на брега на река Герман – приток на Струма. Герман извира от областта на Седемте Рилски езера. Градът е на 70 км южно от София, образувал се е на мястото, където се пресичат два важни пътя - от Цариград за Скопие и от София за Солун. Близо до града се намира местността Разметаница, където според византийските хронисти цар Самуил убива брат си Арон.

За първи път името Дупница се появява в османски регистър от ХV век, както и в пътеписите на редица пътешественици минавали от тук. Стопанския живот е свързан с рударството, преуспяват занаятите и търговията, по-късно и тютюнопроизводството. Интересни са Общинския Исторически музей, средновековната крепост “Кулата”, джамията от XIV век, Часовникова кула от 1782 година, църквите “Св. Св. Константин и Елена”, “Света Богородица” от 1789 година и “Св. Никола” от 1844 година.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved