Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Искърското дефиле (Искърски пролом) е едно от най-красивите и девствени кътчета на България. Разположено е в Западна Стара планина, където река Искър прорязва планината и образува тясна скалиста пролука. Започва от Софийската долина. Склоновете на дефилето са стръмни, почти непроходими. До преди век мястото е било почти непристъпно и непознато, но през 1889 г. е построена железопътна линия, появяват се нови селища, построен е и път.

Искърското дефиле разкрива изключително красиви гледки, особенно като се пътува с влак от София. По пътя могат да се видят чудни гледки като Кътинските пирамиди, Лакатнишките скали и други карстови образувания. Малкото населени места в района са изходна точка за много планинарски маршрути.

Най-голямото селище е гр. Своге, а над него са разположени китни селца, откъдето гледката към долината е неописуема. Близо до с. Заселе е и един от най-красивите и големи водопади в страната Скакля. Между Заселе и гара Бов минава и Вазовата пътека.

Хотели в Искърското дефиле

Пещерата "Темната дупка" се намира в Искърския пролом на 50 км. северно от София в Лакатнишки карстов район. Състои се от две основни галерии, съединени от напречни коридори с обща дължина около 3 км. Вътре тече река, оформила двойни галерии, езера, прагове, водопади.

Черепишкият манастир "Свето Успение Богородично" е на 30 км от Враца, в Искърското дефиле. Построен е по времето на Цар Иван Шишман (1371-1393 г.), по-късно е разрушен от турците. В края на XVI век е възстановен от Свети Пимен Софийски и се превръща в просветно средище. Живописните постройките са построени към 1836 г. Църквата "Св. Георги" е запазила първоначалният си вид от 1612 г.

Черепишкото евангелие е от 1512 г. със златни корици и украсено с библейски сцени. В близост до манастира е било последното сражение на част от Ботевата чета, предвождана от Георги Апостолов. През 1897 г. Алеко Константинов пише популярния пътепис "Българска Швейцария" за манастира.

Манастир "Рождество на Пресвета Богородица" (Седемте престола) е разположен в изключително красива местност над реката, до село Осеновлаг, по пътя София-Мездра през Искърския пролом. Създаден е по време на Второто българско царство, по време на управлението на Петър Делян. В близост е имало римска крепост, от които е днешната порта на манастира. За създаването на манастира има и легенда, че "Седемте престола" е основан от 7 боляра от Бесарабия през XI век, откъдето идва и името му.

През 1737 султан Махмуд “Безбожния” нарежда разрушаването на много манастири и църкви и "Седемте престола" бива изравнен със земята. След Руско-Турската война през 1769 г. е реконструиран и върнат към живота от двама братя свещеници – Тодор и Марко от Тетевен. През 1848 г. се основава килийно училище

"Седемте престола" е ограден от висок каменен зид, а църквата е разположена в средата на двора. Комплексът включва още камбанария и две перпендикулярни жилищни сгради. Камбанарията е с две камбани от 1799 г. и 1940 г. Сравнително малкия двор впечатлява с добре поддържана градина с много цветя, храсти и стари дървета, едно от които е едновековна секвоя.

Църквата е уникална със седемте отделни олтара, което няма еквивалент в друг български храм. Четирите основни олтара образуват кръст. До другите два олтара се стига през малките входове на 2 параклиса. Последният, 7-ми олтар е срещу входа на църквата. Всеки престол представлява отделен параклис на български светец, със собствени стенописи и иконостас. Смята се, че чудотворната ххрамова икона "Рождество Богородично" е донесена от Света гора по времето на създаване на манастира. Масивният полюлей е наречен “Хоро”, има изящна дърворезба и рисунки на религиозна тематика. Всички стенописи в църквата са на повече от сто години.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved