Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Гоце Делчев е разположен в Гоцеделчевската котловина, в югоизточното подножие на Среден Пирин, по двата бряга на Неврокопска река, приток на река Места, която тече на 3 км източно от града. На 105 км от областния център Благоевград и 200 км от София. Връзката между Гоце Делчев и съседните гръцки общини се осъществява чрез ГКПП Илинден-Ексохи.

Релефът на община Гоце Делчев е много разнообразен. Най-високата точка е с надморска височина 2709 м в Пирин планина, а най-ниската - около 430 м в Гоцеделчевската котловина. Впечатляващи са алпийските южни части на Северен Пирин с трите най-южни циркуса – Каменишкият с шестте си езера, Брезнишкият с три езера и Корнишкият с две езера. Над тях се извисяват върхове с ясно изразен алпийски характер, като най-висок е самотно извисеният Ореляк. Средновисоките части на Южен Пирин са обрасли с красиви гори.

На изток Гоцеделчевската котловина е затворена от Родопите. Западната част на планината има представлява комбинация от сравнително високи заоблени планински върхове и мрежа от красиви каньони и долини. Планината в по-голямата си част е гъсто залесена от иглолистни и широколистни гори. Интересни са каньонът на река Кабина и Делчевска река, проломите Момина клисура и река Бистрица.

Църквата "Свети архангел Михаил" (1811 г.) е забележителна със старите царски двери в иконостаса. В църквата "Успение Богородично" (1838 г.) са изключително интересни иконостасът, майсторската дърворезба по царските двери и иконите. На 3 км от града се намират манастирът "Света Богородица" от 1888 г. и останките от средновековната крепост Момина кула. Част от атмосферата на града е възрожденският архитектурен комплекс на Рифат бей и следосвобожденските сгради в старата централна част.

Минералните извори в района на селата Огняново, Гърмен, Марчево и Заграде са на около 10 км от града. Изворите са около 16 на брой. Минералната вода на Огняновските извори е бистра, без мирис и приятна за пиене, с температура около 39-43 oC.

Минералните извори в местността Топлика (10 на брой) са на около 4 км от Гоце Делчев. Температурата на водата е постоянно 22 oC и не замръзва дори през най-студените зимни дни. Местността е живописна, с красива акациева гора наоколо, с панорамна гледка към насрещно разположения Лясковски връх. В съседство се намират останки от древна крепост.

Марчево е в близост до Огняновските минерални бани, на 8 км от Гоце Делчев. Изключително ценен исторически паметник представляват руините на римския град Никополис ад Нестум (IV век от н.е.). Това е един от най-големите римски градове на Балканите, построен е от император Траян през 105 г. Името означава "Град на победата на река Места".

Марчево черпи вода от Огняновските минерални бани. Водата, бликаща от там, е бистра, без миризма, с температура от 39oC до 43oC. Помага при лечението на гинекологични заболявания, заболявания на нервната система, бъбреците и опорно- двигателния апарат.

Хотели в Марчево

Делчево е разположено между три върха в Пирин планина, на 8 км от Гоце Делчев, възниква през XVII в. край турски чифлик. Старинните му къщи (27 от тях са паметници на културата), повечето строени през втората половина на XIX в., са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на планината. На някои места използуват скалата направо за зид на приземния етаж и се наблюдава интересно вплитане на природата в архитектурния облик. Регионът предоставя добри условия за любителите на лова и риболова. Дивечовъдна станция Дикчан е на 30 км. Предлага за отстрел на много и различни видове горски животни. Язовир Доспат се намира на 50 км и предлага планинска пъстърва и шаран, на 11 км има рибарници.

Лещен е живописно селце с неподправен български дух на 590 м. надморска височина. Отдалечено е на 15 км от Гоце Делчев и 200 км. от София. Предлага вълнуваща гледка към Гоцеделчевската котловина и билото на Пирин, прекрасна природа, възрожденска архитектура. Обстановката в хотелите е дюшеме, камина, ръчно тъкани черги, малки прозорчета. Основен поминък на населението в миналото са били строителството, ковачеството и добивът на златоносен пясък. Забележителност е църквата "Св. Параскева" от 1836.

Ковачевица е разположена в югозападната част на Родопите, на 25 км от град Гоце Делчев. Ковачевица е райско природно кътче с население около 50 души. Надморската височина е 1050 м. Климатът е умерен - мека зима и прохладно лято. Тук има живописни каньони, кристално чисти реки, гъсти прохладни гори, високи върхове с чудни гледки. В селото има около 110 старинни възрожденски къщи, някои са превърнати в малки хотелчета. В близост до Ковачевица тече река Канина с три дълбоки вира и красиви водопади. Селото е създадено в края на XVII век. Уникалният архитектурен стил не е променян. Всичко е от камък и дърво. От 1977 г. е архитектурен резерват.

Долен (477 жители) е типично високопланинско село (1020 м), разположено в Западните Родопи, на 25 километра от Гоце Делчев. Създадено от заселници, спасяващи се от насилствено помохамеданчване през ХVI в. От 1977 г. е Културен исторически резерват. Тесните калдъръмени улички и характерните стари къщи, изградени във възрожденски стил са крайно интересни. Къщите са строени с типично еркерно наддаване на втория и третия етаж и с вътрешно устройство, доближаващо се до възрожденските къщи в други селища на страната. Някои от таваните са украсени с резби. Основните забележителности са старата църква “Св. Никола” (1834 г.) с килийно училище, кръстовищата “Кавалите”, “Николовската чешма” и чаршийската уличка. Селото е известно в миналото с добре развитото си златарство.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved