Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Ловеч (50 000 жители) е на около 170 км. от София и на 35 от Плевен. Един от най–старите градове в България. Околностите му са били обитавани в дълбока древност. Под името Мелта е бил столица на тракийското племе мелди. През Средновековието е важен военностратегически център. Ловешката крепост е една от последните паднали под турско робство (1446 г.). В началото на робството живеещите имат значителни права. Тук не се заселват турци, не се вземат деца за еничари. През 1784 г. града е обсаден и изгорен. През XIX век се развива като просветен и духовен център.

Днес Ловеч е красив град, грижливо съхранил атмосферата на миналото. Единствения покрит мост на Балканския полуостров свързва центъра на града с квартал “Вароша”, обявен през 1969 г. за архитектурно-исторически резерват. Драсовата къща е от първата половина на ХІХ век с типична за района архитектура. Представя бита на богато търговско семейство с оригинални мебели и експонати. "Рашовата къща" представя уредбата на дом на ловешкият интелигент от 30-40-те години на ХХ в. Ненчо Рашев.

Музеят "Васил Левски" се намира в старинния квартал "Вароша", с колекция от лични вещи на Апостола на Свободата. Тук са неговият ятаган и малка печатничка със седем печата, правени саморъчно от него, с червен восък.

Деветашката пещера се намира на около 15 км. от Ловеч и е една от най–големите в България. Някои от най–интересните неолитни находки по българските земи са открити в пещерата.

Къкринско ханче През 1873 г. в София e обесен Апостола на свободата Васил Левски. Той е заловен в ханчето край село Къкрина, Ловешко. Музеят „Къкринското ханче" се намира в село Къкрина, на 17 км от Ловеч. Къкринското ханче е със запазена възрожденска атмосфера.

Севлиево е в Централна Северна България на 180 км от София и на 280 км от Варна. През Х век на естествено укрепеното място е построена мощна крепост, около която се обособява голям град. Крепостта е разрушена от турците в края на ХІV век. През ХVІІІ век Севлиево е център на турска административна кааза (околия) от 50 селища. През 1834 г. е обновена старата църква от ХVІІ век, а през 1846 г. е открито едно от първите в страната светски училища. Васил Левски създава революционен комитет. След неговото залавяне е организиран втори, който подготвя Априлското въстание.

От 1 до 11 май 1876 г. в Балкана се водят тежки сражения, а след потушаване на въстанието са изгорени и разграбени четири села и десетки махали. Ръководителите на въстанието са обесени на Севлиевския площад. През 1894 година на това място е издигат величествен паметник. Културният живот на Севлиево започва преди 130 години с основаване на читалище “Развитие”. Представителния танцов състав на читалището е познат на зрителите в много европейски страни. Детската школа по изкуствата също има дългогодишни традиции.

Интересни са старинните църкви в селата на района. На 9 км от Севлиево е село Сенник - родното място на Дан Колов. Неговата къща е превърната в музей. Подходящо места за водни спортове и риболов е язовир Александър Стамболийски на 22 км от града.

Батошевският манастир е на 10 км южно от Севлиево, на брега на река Росица. Манастирът е основан през 1250 г, разрушен с падането на България под Турско робство. През 1809 г. монах-отшелник на чул историята на една пастирка, която видяла това място една майка с дете да седи върху камък и да плаче, че е забравена без дом. Монахът заживял в малка колиба до камъка. Строежът на манастир започнал след чумна епидемия през 1831 г. Първият игумен (1836 г) е Хаджи Макарий от град Троян. Манастирът се превърнал в прочута религиозна школа, тук е учил и Бачо Киро.

Батошевският манастир е взел активно участие в борбите срещу турските поробители. Известни революционери често са организирали тайни срещи зад неговите стени. По време на Априлското въстание манстирът е подпален от турците, но внезапно завалял дъжд и църквата е пощадена от пламъците. Игуменът Давид е измъчван, дякон Христофор се присъединил към четниците, а поп Калиник е измъчван до смърт.


Ловеч
Ловеч
Деветашка пещера
Севлиево
Севлиево
Батошевски манастир
 
2005-201 BgTourInfo © All Rights Reserved