Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Мелник е най-малкият град в България, културно-исторически резерват и град-музей. Градът е съчетание от невероятна природа, легендарна история, култура и вино. Климатът е благоприятен за лечение на белодробни, бъбречни и ревматични заболявания. Някога е бил важно икономическо и духовно средище с над 25 000 жители и повече от 70 църкви. Древните траки полагат основите, а след тях идват славяни, българи, гърци, латини, турци...В момента населението му е 230 жители.

Неповторима е старинната атмосферата на отминали векове. Старинните мелнишки къщи впечатляват с богата архитектура, избите и подредбата си. "Болярската къща" е най-старата къща в България. Интерес представляват и руините на манастира “Св.Никола” (XII вek), "Славовата крепост" (XIII век), Римският мост, старата турска баня и останките на няколко църкви . Има необикновенни стенописи и огромна изба.

Освен история и архитектура Мелник е и вино. В пясъчните пирамиди са издълбани изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино.

Градският исторически музей е в Пашовата къща (1815 г.). Състои се от каменно приземие и етаж със салон - общо 8 помещения. В приземния етаж на музея е показан основният поминък на района - винопроизводството. Показани са снимки на мелнишки изби, бъчви и др., свързани с обработката и съхраняването на мелнишкото вино.

"Кордопуловата къща е най-голямата на Балканския полуостров, построена през ХІХ век от заможен търговец. В тунел в скалата е уредена експозиция на мелнишка изба с огромни бъчви. Вътрешната украса впечетлява със стенописи, резби и стъклописи.

Роженският манастир е разположен на 5 км. от Мелник в ниските части на Пирин и е един от най-големите манастири в България. Той предлага изключителна гледка към върховете на Пирин, Беласица и до популярните мелнишки мелове – разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозията на глинената почва. Основан е през 1220 г. от деспот Алекси Слав. По време на турското робство манастирът е под гръцко влияние. От 1912 г. Роженският манастир отново става български.

Представлява комплекс от черква, параклис-костница, жилищни и стопански сгради. Манастирският двор е във формата на неправилен шестоъгълник от жилищни постройки от ХVІІІ в, оградени от висок зид. Манастирската черква е построена през ХVІ в. посветена на Св. св. Козма и Дамян. В него е забележителният с реализма си ктиторски портрет на Мелания монахиня (1732). В черквата са запазени стенописи от 1597 г, стъклописи от 1715 г, дърворезбовани иконостаси и икони.

До манастира е параклиса-костница, построен през 1597 г. със стенописи от 1662 г. В близост до манастира е черквата “Св. Св. Кирил и Методий”, построена през 1914 г, за да обслужва българите, които гърците не пускали в манастира. Инициативата за построяването й е на легендарния български воевода Яне Сандански, който е погребан пред черковната апсида. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved