Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Несебър е един от най-древните градове в Европа. Древното тракийско селище Месамбрия е от второто хилядолетие пр. Хр. От 510 г. пр. Хр. е гръцкия град-колония Месемврия с театър и храм на бог Аполон. Секли са се монети. През 72 г. пр. Хр. е окупиран от римляните. През 812 г. хан Крум включва града в границите на България. От ХІ век се употребява и славянското име Месебър или Несебър. В Несебър са запазени много къщи от времето на българското възраждане, част от работили в града вятърни мелници.

Старият град е дълъг 850 м и широк 350 м. Несебър е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. Останки от крепостните му стени могат да се видят под водата на около 80 м от брега. До наши дни се е запазила Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града.

Археологическите проучвания разкриха богати колекции от паметници на културата на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Голяма част от тях са експонати в новия Археологически музей. Тук е изложена дипломата на ЮНЕСКО от 1983 г., с която на старата част на града е вписана в листата на световното културно наследство.

В Несебър има 41 църкви: Старата митрополия “Св. София” (V в.), Новата митрополия “Св. Стефан” (X-XI в.), “Св. Параскева” (XII-XIV в.), “Христос Пантократор” (XIV в.), която днес е художествена галерия, “Св. Йоан Алитургетос”(XIII-XIV в.) и др.

Поморие възниква през V век пр. Хр. като елинската колония Анхиало. Търговията, добиват на сол, риболова и лозарството спомага за процъфтяването му. Града е опожаряван и изграждан от римляни и византийци, кръстоносци, турци и българи. Уникални исторически и културни паметници са Тракийската куполна гробница, църквите и манастирът и архитектурният резерват “Стари поморийски къщи”. Тук се произвеждат бели и червени вина, специални и луксозни ракии и коняци. Градът е център на медицинския туризъм, в санаторно-курортния комплекс се ползват лечебните свойства на прочутата поморийска кал.

Чарът на калдъръмените улички, романтиката на крайбрежните булеварди и кокетните къщи, просторната плажна ивица и съвременните калолечебни процедури отдавна са превърнали Поморие в желаното място за почивка и лечение. На многобройните си гости градът предлага пълноценни условия за отдих, спорт и развлечения. В културния му календар най-значими са Националната седмица на морето и традиционните “Яворови дни”.

Музеят на солта е единственият на Балканите специализиран музей за производството на сол чрез изпарение на морска вода. Намира се в района на стария град. В древният Анхиало, морската сол се добива от незапомнени времена, солниците са съществували от V век пр. Хр. В миналото солта е била рядкост и понякога е имала стойността на златото, заради нея даже са се водили и войни. Музеят представя древната технология за производтво в експозионна зала и 25 дка действащи солници, уникална колекция от снимки, макети и автентични съоръжения и инструменти.

Равда се намира между Бургас и Несебър, на 5 км. южно от Слънчев Бряг. Предлага чудесни възможности за отдих на достъпни цени. Има автобусен транспорт до близките курорти. Години наред беше място за детски и младежки туризъм, но днес се превръща в място за пълоценен семеен отдих. За последните години са построени много красиви семейни хотели с много добри условия. Частните ресторантчета и предлагат вкусна кухня на добри цени. Съществуват добри условия за сърфинг и за яхтсмените.

Ахелой е по средата на пътя Бургас - Поморие. Тук през 923 г. Цар Симеон разбива голяма византийска армия. Има голям къмпинг.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved