Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

За Обзор
История
Природа
Хотели в Обзор

Архитектурни останки, крепостни стени и колони свидетелстват за хилядолетната история на Обзор. Първи тук са се заселили траките. Районът е обитаван от племето нипси. За тях в Илиада Омир пише, че са отбранявали Троя, а царят им Рез е убит от Одисей и Диомед. Столицата им била на нос Емине. Нипсите са били земеделци и ловци. Умеели да плават по морето с примитивни лодки. Херодот ги описва като "снажни, руси и диви".

През VIII-VI в. пр. Хр по бреговете на Черно море е кипяла оживена търговия. Създават се древногръцките колонии Аполония (Созопол), Одесос (Варна), Томи (Констанца), Дионисопол (Балчик). През 510 г. пр. Хр е основана Месембрия (Несебър). Скоро след това колонизаторите основават Навлох. Плиний-Стари споменава тази станция за смяна на конете и крепост на север от Балкана. Това е Обзор.

През 513 г пр. Хр. по тези места персийският цар Дарий I преследва скитите. Навлох помни и Александър Македонски, царуването на Лизимах, нахлуването на келтите. Тракийските племена въстанали, прогонили нашествениците и създали силното Одриско царство. Краят на Тракийската държава е след жестоко сражение при Одрин. Победили римските легиони, водени от Марк Теренций Лукул.

Навлох е вече Хелиополис - Град на Слънцето. В крепоста се влизало през две укрепени порти - северна и южна. Там, където днес е центъра на града се е издигал величествен храм на Юпитер. Силен гарнизон е охранявал града. Руини от римска баня, колони, капители, останки от водопровод днес могат да се видят в парка и в музея на Обзор. През 395 г. на мястото на Източната Римска Империя се появява Византия. Започва проникването на християнството. Град Анхиало (Поморие) е епископски център, а Хелиополис се нарича Теополис - Град на Бога.

През VI-VII век тук идват славяните, а след тях и прабългарите. През 681 г. се създава България. Тук е границата с Византия, по която се строят защитни валове, а крепоста е наречена Козяк. Това име днес носи връх над града. Векове наред тук са се водили непрестнни битки между българи и ромеи.

В края на XIV век България е разделена на няколко самостоятелни владения. В североизточна България владетел е боляринът Балик. След смърта му, власта е поета от брат му Добротица, на чието име по-късно брега от Дунав до Варна бил наречен Добруджа. През 1366 г. граф Амедей Савойски разрушил всички черноморски крепости. Тяхната участ споделил и Козяк.

Раздираният от вражди и междуособици Балкански полуостров дава силен и дългогодишен отпор на новите нашественици - турците. Под тяхна власт падат Търновското (1396 г.) и Видинското царство (1398 г.) Последен от българските владетели се предава Иванко - сина на Добротица. Втората Българска държава е завладяна.

През XVI век за пръв път се споменава името Гьозекен - Хубав изглед. Според Берлинския договор 1878 г. Обзор е в Източна Румелия, а след Съединението през 1885 г - отново в рамките на България. След разгрома на Преображенското въстание, както и след войните 1913-1918 г., тук се заселват много българи от Тракия. Селището расте. Църквата "Св. Йоан Предтеча" е построена през 1918 г. на мястото на стар храм. От 1934 г. носи днешното си име Обзор.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved