Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Пампорово е модерен курорт в сърцето на Родопите на височина 1650 м. в подножието на връх Снежанка (1926 м) на 260 км от София, 85 км от Пловдив и 10 км северно от Смолян. Климатът е благоприятен за туризъм, като средногодишната температура е 8oC, снежната покривка се задържа над 150 дни от средата на декември до средата на април. Високите върхове спират ветровете, запазват снежната покривка, а слънчевите дни са близо 270.

Курортът е основан през 1933 година. Повечето ски-писти с различна дължина и трудност започват от връх Снежанка. Общата им дължина е 18 км, лифтовете и влековете са с капацитет 7000 човека на час. За начинаещи скиори са построени зелени писти и няколко плаца, а за напреднали има няколко много стръмни (черни) писти, има и писти за ски-бягане и биатлон, за сноуборд. Работят няколко ски-училища с високо квалифицирани преподаватели, има ски-гардероби с модерна ски и сноуборд екипировка. В Пампорово се провеждат много международни и национални състезания.

През лятото Пампорово е привлекателно място със своята прекрасна природа, чист въздух, слънчеви и прохладни дни. Предлагат се отлични програми за възстановяване и профилактика в рехабилитационни и медицински центрове. Плувни басейни, боулинг, тенискортове, стрелбище за стрелба с лък, високопланинско колоездене са част от спортните забавления в курорта. Пампорово предлага и интересни нощни забавления, в почти всеки хотел има нощен бар или денсклуб, много са ресторантите в стар родопски стил с традиционните родопски ястия и напитки и фолклорна програма.

Хотели в Пампорово

Връх Снежанка е един от красивите и величествени върхове на България. Висок е 1926 метра, най-високата точка в курорта, от върха тръгват ски–пистите, лифтовете и влекове. панорамният бар на Телевизионната кула е на 2030 м.н.в., гледката при ясно време е фантастична. Като на длан се вижда целия курортен комплекс и всички ски-писти. Виждат се Смолянските езера, гръцката част на Родопите, връх Голям Перелик, селата Стойките, Гела, към Рила, Пирин, Рожен и ридовете на Източните Родопи.

Чепеларе (6000 жители) е на Чепеларска река, на 220 км от София, 70 км от Пловдив и около 10 км от Пампорово. Това е най-високо разположеният град в България на 1100 м височина, зимен курорт. Зимата е мека и топла, снежната покривка се задържа между 80-120 дни със средна дебелина 30-80 см. Пролетта настъпва значително късно, а лятото е прохладно и свежо. През лятото Чепеларе е удобен изходен пункт за туристически преходи из Западните Родопи. В града се намира единственият в България музей на пещерите.

Археологическите разкопки свидетелстват за наличието на живот от около ХІІ век пр. Христа. Залежите на руда в региона благоприятстват за развитието на рударството и металодобива. Открити са следи от римска баня, която е единствената следа от градско строителство в Централните Родопи. През Българското Възраждане в Чепеларе и селищата около него са построени 14 храма и 72 параклиса.

Днес градът се развива като туризстически център. Чистата природа в планината и дългата зима са предпоставка за развитието на ски-туризма. Ски-пистата “Мечи чал” е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България (почти 6 км.). На крайната станция на лифта до връх “Мечи чал” (1873 м.) има мини скивлекчета, подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти. Около града е изградена писта за ски-бягане и биатлон. В града има десетки уютни малки семейни хотелчета и квартири, ресторанти и механи. В града, пистата и в хотелите има ски-гардероби.

Момчиловци (1700 жители) е живописно село, разположено в сърцето на Родопите, на 1200 метра над морето. То е на 100 км. от Пловдив, 240 км от София, 15 км от Смолян и 7 до Пампорово. Смята се, че е било създадено от избягали от насилствено помохамеданчване райковци и носи името на храбрия Момчил юнак, защитник на местното население, крепостта му е недалеч от селото. През вековете Момчиловци е останало чисто българско селище със свободолюбиви жители. Местните жители са прочути строители-дюлгери, през 1836 г. е построена черквата “Св. св. Константин и Елена”.

Днес Момчиловци е място за туризъм с красиви пейзажи, тишина, чист въздух, близо до ски-центровете Пампорово и Чепеларе. От селото започват туристически пътеки до ливади и вековни гори, исторически местности, хижи и планински върхове. Работят няколко семейни хотела, механи и ресторанти, условията за екологичен и селски туризъм са великолепни. Има Център за планински спорт и туризъм, който осигурява водачи и екскурзоводи, квалифицирани учители за ски и сноуборд.

Местността Рожен е седловина на 1420 м.н.в. с огромни поляни, заобиколени с вековни смърчови гори, с няколко стари параклиса. От най-древни времена през седловината минава пътят от Горнотракийската низина за долината на река Арда и Беломорието. От XIX век е традицията да се правят събори–надпявания на поляните на Рожен. През четири години в края на август Рожен се превръща в най-голямата сцена на родопската песен, а днес и общонационален събор–надпяване. Тук изгрява звездата на всички големи родопски изпълнители, които се надпяват и надсвирват на няколко сцени пред повече от половин милион зрители от всички краища на света.

Кулминацията на надпяването е гала-спектакълът “Звезден Рожен” през първата вечер. Под ярките звезди най-големите родопски певци изпяват вечните родопски песни. Недалеч от Рожен се намира Националната астрономическа обсерватория “Рожен” – най-голямата на Балканския полуостров.

Село Проглед е в Роженската седловина, само на 4 км. от Пампорово, 5 км. от Чепеларе, на 300 м. от пътя Пловдив-Смолян, подходящо е за летен отдих и за зимна ски-почивка. Проглед е много малко село, жителите са около 70 човека, но има 5 семейни къщи за гости. В близост до селото се намират три параклиса, където на празника на параклисите се провежда литургия с водосвет и курбан - едно незабравимо преживяване.

Възможностите за пешеходни турове из забележителни кътчета са безбройни. По лъкатушеща планинска пътечка за 10 мин се стига до Роженските поляни. На разположение на любителите на зимните спортове са пистите за ски, сноуборд и дълго бягане в курорт Пампорово и Чепеларе.

Хотели в Проглед

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved