Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Панагюрище (21 000 жители) е в малка долина на Същинска Средна гора, на 91 км от София. Името на града има гръцки произход и означава “Честен съд”. През XIII век селището е носело името Каменоград. Турчин не е имал право да пренощува тук. Независимо от тази привилегия, градът не е бил спасен от плячкосвания и унищожения. През XVII век Панагюрище достига своя разцвет. Градът е център на Априлското Въстание (1876). Цялото население се вдига на въоръжена борба. Именно тук е било ушито знамето с избродирани думи ”Свобода или Смърт”. Независимо от героизма, много по–многобройната и добре въоръжена турска армия навлиза в града. За кой ли път Панагюрище отново е подпалено.

Общинският Исторически музей е посветен на Априлското въстание. Дудековата, Тутевата и Джунова къща показват начина на живот през XIX век. В къщата-музей Райна Княгиня е гробът на героинята, ушила знамето-символ на въстанието. В центъра на града е църквата “Успение Богородично”. Почивната зона Панагюрски колонии е на най–високата точка на пътя между Панагюрище и Златица (1500 м.)

Историческата местност Оборище се намира на около 10 км. от града в малка котловина, обрасла в гъста букова гора. От 14 до 16 април 1876 г. на това място заседава Първото българско народно събрание. Събранието на Оборище ръководи Георги Бенковски и се взима решение за провъзгласяването на Априлското въстание.

Панагюрското златно съкровище е рядък археологически паметник от времето на елинистичната епоха. Открито е през 1949 г. Състои се от девет съда с богата украса, тежи 6 кг и 164 г. За произхода на Панагюрското съкровище съществуват различни хипотези. Този феномен на античното изкуство разкрива траките като нация с високохудожествени творчески традиции. Най-големият съд е амфора с дръжка във форма на кентаври. Сцената на дъното й показва малкия Херакъл, който удушва две змии. Има и седем ритона. Фиалата тежи 846 г и има диаметър 25 см - най-голямата и тежка фиала от античния свят с уникална украса.

Стрелча се намира на 40 км северно от Пазарджик, 60 км от Пловдив, 14 км от Панагюрище и на 100 км източно от София. Курортът е на 475 м надморска височина. Разположен е в южното подножие на Същинска Средна гора сред живописна котловина в долината на река Стрелчанска Луда Яна. Стрелчанските скални образувания са огромните гранитни зъбери с причудливи форми, разпръснати на седем групи.

Тракийският култов комплекс „Жаба Могила“ датира от V в. пр. Хр. от времето на племето беси. Комплексът се състои от гробница–мавзолей и храм-светилище. В гробницата са открити колесница, конски скелети с амуниции и глинени съдове. Средновековната крепост „Стрелчанско кале“ е на десния бряг на Стрелчанска Луда Яна е използвана между ІX-ХІV в. До нея се стига за около 40 минути. Интересни са и комплекса къщи в автентичен възрожденски стил, останките от римско селище тракийски светилища, мостове, разпръснати из местността, Историческият музей.

Минералната вода в Стрелча е гореща и слабо минерализирана. Полезна е за лечение и профилактика на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания, обменно–ендокринни, сърдечно-съдови, дихателни, бъбречно-урологични, кожни, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved