Предложения за туризъм             Недвижими имоти
BG
ENG
DE
RU
PL
 
   За България
   История
   Туристическа информация
   Черно море
   Стара планина
   Река Дунав и Предбалкана
   Рила, Пирин, Родопите
   Долината на розите и
   Тракия
   Витоша и Струма

   Паметници на UNESCO
   Съкровищата на траките
   Българските манастири
   Минерални извори
   Ловен туризъм
   Еко - туризъм
   Селски туризъм
   Приключенски туризъм

   София
   Варна
   Пловдив
   Бургас

   Фотоалбум
   Карта на сайта
   Партньори
   За нас
Пловдив
Стара Загора
Хасково
Казанлък
Калофер, Павел баня
Карлово, Баня
Пазарджик, Костенец
Панагюрище, Стрелча
Сопот

Пазарджик (80 000 жители) е на 205 метра надморска височина, на 110 км. от София и 35 от Пловдив. Основан е през 1485 год. и е важен икономически и административен център на пътя от Истанбул за София. През XIX век били построени много църкви и училища. Първият революционен комитет на Васил Левски бил основан в Пазарджик.

Историческият Музей е в нова и представителна сграда, а етнографският музей в най – голямата жилищна сграда от Възраждането, обявена за културен паметник. В Къщата – музей “Станислав Доспевски” от 1864 до 1877 г. е живял българският художник, на негово име е и художествената галерия. Синагогата е от 1850 год. с красиво изписани вътрешни стени.

Лобното място на Алеко Константинов е на 14 км. от града, в красив парк. Бесапарските ридове са на 10 км. от града. Тук се е намирал големият тракийски град “Бесапара”.

Костенец (10 000 жители) е на 75 км от София. Климатът е умерено - континентален. Богатството на района са минералните извори. Близостта до зимния курорт Боровец и столицата, създават предпоставки за развитието на туризма, отдиха и спорта. В района са запазени надгробни могили, некрополи, останки от антични селища. Крепостта Траянови врата е от римската епоха. Тук през 986 г. Цар Самуил разбива войските на Византийския император Василий Втори.

Районът е заселен през бронзовата и желязната епоха. Градът се разраства през 1884 г. със строежа на жп линията София - Цариград. През 1964 г. три селища - Костенец баня, Момин проход и Момина баня се обединяват в град Костенец. Водата в квартал Момин проход е от 9 извора с температура 56 оС, втора по радиоактивност в България и трета в Европа.
 
2007 BgTourInfo © All Rights Reserved