Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Пещера (450 м. н.в.) се намира на границата с Горнотракийската низина, на 20 км. от Пазарджик, 40 км от Пловдив и на 125 км от София. Най-ранните човешки следи датират от епохата на неолита. През бронзовата епоха пещерите Снежанка и Юбилейна са били обитаеми. В продължение на хилядолетия този край е обитаван от тракийското племе беси. Възникването на селището е станало през втората половина на IV век пр. Хр. Най-ранният писмен документ за селището под името "Пещера" е от 1479 г.

Във възрожденската епоха е извършено огромно строителство на църкви, мостове, чешми, къщи, училища и часовниковата кула. Църквата "Св. Димитър" е строена в периода 1825-1831 г. Особено ценни са иконите, някой са от XVII-XVIII век. Първото светско българско училище е създадено през 1848 г., а читалището през 1873 г. Исторически музей притежава богата колекция от над 8 000 експоната от неолита до наши дни.

Летовището "Св. Константин" е на 16 км. от Пещера, известно със своя мек климат и красива природа. Построените там ски-влекове създават условия за развитие на зимните спортове, а близкият язовир "Батак" - за летен плаж и риболов.

Брацигово се намира на 420 м. надморска височина. Благоприятният климат и важни пътни артерии са способствали да бъде населено още в най-дълбока древност. Могилите в с. Равногор са с тракийски произход. Тук е най-голямата куполна тракийска гробница в България. Камбанарията в Брацигово (1885 г.) е най-високата на Балканския полуостров.

Градът има принос за освобождаването на България от турско робство, като е един от центровете на Априлското въстание, Природата на този край е съчетала красотата и величието на Родопите с плодородни полета, благоприятните климатични условия и наличието на многобройни и уникални културно-исторически паметници.

Градският исторически музей се намира в старинната част на Брацигово и е център на музеен комплекс, който включва родната къща на В. Петлешков, експозицията на брациговската строителна школа през Възраждането и Етнографска експозиция. Централно място заема Априлското въстание в Брациговския край.

Кричим е разположен на 20 км. югозападно от Пловдив. Градът е разположен в прехода, където Пазарджишко-Пловдивското поле допира до северните склонове на Родопите. Кричим е древно селище от ранновизантийско време, две крепости охранявали важния планински проход. От Асенова крепост са останали запазени крепостна стена, водохранилище, жилищни сгради и "Асеновия камък" с изключително ценен надпис.

Кричим е едно от малкото селища, които в ранното Възраждане (1396 – 1762) са имали училища в манастирите “Св. Богородица” и “Св. Врач”. Разрушавани в размирни времена и въздигани отново, светите кричимски обители са били не само божи храмове, но и училища на народа за богоугоден и християнски живот, за опазване на българския дух. Забележителност в е мостът над р. Въча с изцяло метална конструкция. От покрайнините на града започва Резерватът "Изгорялото гюне". В местноста "Калето" се намират останките от стената на древната крепост Кричим.

Перущица се намира в подножието на Родопите на 20 км югозападно от Пловдив. Крепоста Перистица е построена от византийския император Юстиниян I (527 – 565 г.). Тогава е изградена и "Червената църква", недалеч от важния път от Константинопол към Западна Европа. Древния град Драговец е бил на 2-3 километра северно от сегашния град, разрушен е от ордите на турския пълководец Лала Шахин през 1364 г. Опитите на турците да помохамеданчат местното население не успели. В първата половина на XIX век перущинци изградили голямата църква „Архангел Михаил” с "Дановото училище".

По време на Възраждането тук са живяли и работили видни просветители и дейци на национално-освободителното движение. През 1869 г. Васил Левски основал таен революционен комитет. По време на Априлското въстание през 1876 г. седем дни перущинци удържали непрестанните атаки на многократно превъзхождащия ги по брой и въоръжение турски башибозук. В Църквата “Св.Архангел Михаил” 347 въстанали перущинци предпочели смъртта пред плен, като убиват жените и децата, а след това и на себе си. По-късно костите на мъчениците са събрани и погребани в същата черква. Перущица била опожарена и срината до основи.

По случай стогодишнината от Априлското въстание на хълма „Власевица” е издигнат Паметник. В историческия музей се пазят много лични вещи, оръжия и документи, свързани с историческото минало на града.

Язовир Въча е един от най-големите в България на река „Въча” – втората по дължина в Южна България след Арда. Язовирът е дълъг над 30 км. Във водите му плуват костур, бяла риба, червеноперка, шаран и др, което привлича много рибари. Гледката към връх Св. Илия е неповторима.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved