Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
София
Витоша
Кюстендил, Осогово, Дупница, Невестино
Банкя, Сливница
Сандански
Перник, Ждрелото на Ерма, Земенски манастир

Перник (90 000 жители) е на 30 км. от София. Градът е регионален център. Първото заселване на Пернишката котловина е през новокаменната епоха (VІ хил. пр. Хр.), укрепването с крепостни стени започнало през ІV в. пр. Хр. Крепоста била столица на племето агриани, съюзници на македонските владетели Филип и Александър Македонски. През ІV в. била опожарена от готите.

Перник става част от България през IX век и се превръща в стратегическа крепост. Селището е унищожено от земетресение през XI век. След освобождаването на България от турците, населението е било разпръснато и е наброявало 1000 души. През 1891 г. е открит пернишкият въгледобивен център. През 1929 година е обявявен за град.

От 1995 г. Перник е член на Фондацията на Европейските карнавални градове. Всяка четна година, в края януари в града се провежда Международен фестивал на маскарадните игри и обичаи.

Ждрелото на река Ерма е на 4 км североизточно от град Трън. Представлява тесен до 10 м. скален пролом между отвесни 12 м. скали с дължина 100 метра. Водата образува бързеи и малък водопад. В района е прокарана екопътека, а скалите са обект на алпинизъм. На 3 км. от ждрелото е с. Лозница, откъдето започва туристически маршрут за хижа „Руй” – изходен пункт за изкачване на планината Руй (1706 м.).

Река Ерма извира в Сърбия и минава през ждрелото над което е изграден мост. От южния край на ждрелото започва Трънската екопътека - 13 км.

Земенският манастир "Свети Йоан Богослов" е до град Земен на 15 км. от международния път от София-Гюешево. Намира се в красива местност в Конявската планина, в близост до Земенския пролом. Въпреки че е един от популярните български манастири, “Св. Йоан Богослов” не е от най-големите и не се обитава от монаси.

Манастирът се състои от две свързани помежду си сгради, малка камбанария и църква по средата на голям двор. Храмът е от XI век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура. Интерес представляват олтарът - масивна каменна плоскост, и подът от разноцветни мраморни и каменни парчета. Повечето от стенописите са от XIV век, а изображението на Св. Ана е от създаването на храма, а ктиторските портрети са най-старите след ценните образи на Калоян и Десислава на стените в Боянската църква.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved