Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Национален парк "Пирин" е основан през 1962 г. Паркът е с подчертано алпийски релеф. Най-висок е връх Вихрен. В парка се намират над 180 ледникови езера. В територията му е резервата “Баюви дупки-Джинджирица”, опазващ естествените гори от бяла и черна мура и резервата “Юлен”. Парк “Пирин” е в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното природно и културно наследство. Еделвайса и дивата коза са емблемите на Пирин. В Червената книга са включени 113 вида растения, 42 животни също са защитени от закона. На територията на парка се срещат 130 вида лечебни растения. Годишно парка се посещава от около 16 000 души.

Пирин пази следите на много древни култури – тракийска, старогръцка, римска, византийска, славянска и прабългарска. Тук се развиват пешеходен, алпинизъм, ски-туризъм. На територията на парка се намира и старият винарски път "Винарската порта", свързващ Банско с Мелник през долината на река Демянишка. В Банско са уникалните църкви “Успение Богородично” и “Св.Троица”, музеите на Неофит Рилски и Никола Вапцаров. Градът е световноизвестен ски-курорт. Разлог е с много запазени автентични обичаи. Тук се провежда фолклорния събор “Пирин пее”. Мелник е исторически и културен паметник. Само на 4 км. е Роженският манастир.

Връх Вихрен (2914 м) - върха на бурите, се намира в северния дял на Пирин. Според митологията тук е живял бог Перун. Издига се величествено между реките Места и Струма, седловините Предел и Парилска. Има подчертан алпийски характер със скални гребени, красиви циркусни езера, скални прагове и морени. Около Вихрен се издигат и върховете Кутело I (2 908 м) и Кутело II (2 907 м), тук е едно от най–очарователните планински езера - "Рибното езеро". Изходни пунктове за изкачване на върха са градовете Банско, Разлог, Добринище и хижите Яворов, Бъндерица, Вихрен, Безбог, Демяница.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved