Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Плевен (140 000 жители) е в централната част на Дунавската равнина до река Вит на 174 км. от София. Градът съществува от Тракийски времена под името Сторгозия, името е запазено и при римляните, а при славяните са го наричали Каменец. От 1266 год. носи името Плевен. Градът се развива като занаятчийски и търговски център. Разрушен е от турците, но през XVII век започва да расте отново.

Става световно известен с блокадата по време на Руско–Турската освободителна война 1877 г. След войната се развива и разраства. Днес е на 7-мо място по големина в страната, регионален център. Над 200 забележителности са свързани с Освободителната война. В центъра се намира Мавзолея на руските и румънските войници. Близо до него е Музея на Свободата. Паметника на Свободата се издига над река Вит. Парк Кайлъка е в долината на река Тученица. Той е част от “Зелената зона”, заедно с парковете “Генерал Лавров”, “Генерал Генецки” и други.

Панорамата "Плевенска епопея 1877" е една от 33-те подобни в целият свят, сред най–големите по размер. Описва събитията от битката. Официално е открита на 10 декември 1977 година. Всичко е толкова реалистично, че можеш да се почувстваш в центъра на битката.

Крепостта "Сторгозия" - В местността Кайлъка съществуват селища от II хилядолетие пр. Хр., а след хилядолетие възниква тракийската крепост Сторгозия. Животът в Кайлъка е продължил и през Средновековието. Запазени и реставрирани са укрепителната система, раннохристиянска базилика и др.

Регионалният исторически музей популяризира паметниците на културата от Плевенска област, където са разкрити значими археологически обекти - римският град Улпия Ескус при с. Гиген, крепоста Сторгозия, българската крепост в Никопол. Секциите са Археология, История на България ХV-ХІХ в., Нова и най-нова история, Етнография и Природа. Има ателиета за реставрация и консервация и библиотека.

Село Гривица е на 6 км. от града. Има обширен парк с много паметници и мавзолей на убитите румънски войници.

Град Пордим се намира на 21 км. от Плевен. Тук по време на Освободителната война е бил главния щаб на руската армия и на император Александър II, сега музей. Има и "Музей на Румънския войник 1877–1878”

Вълчитрън е на 22 км, през 1924 г тук е открито златно съкровище.

Град Долни Дъбник има много паметници от Плевенската епопея. Той се намира на 15 км. от Плевен. Трите езера в околностите му са подходящи за водни спортове, туризъм и риболов.

Луковит е на двата бряга на река Златна Панега по пътя от София за Плевен и Русе. Най-ранните следи от човешки живот датират от 2-3 хиляди години преди новата ера. Луковитското тракийско сребърно съкровище е от втората половина на IV век пр. Хр., открито е през 1953 г. Състои се от пластинки, апликации за конско снаряжение, 5 фиали, 3 кани и една купа. Предметите са изработени от сребро, някои от тях са позлатени. Фиалите и купата са богато украсени с орнаменти. В турски регистри от 1430 г. за пръв път се споменава Луковит.

В околностите има много красив каньон на р. Златна Панега и уникалните скални образувания Карлуковското карстово плато. Проучени са общо 240 пещери, шест от тях, както и два скални феномена са обявени природни забележителности. Пещерите са обект на изследване, Световната спелеоложка общност е избрала района за еталон в международната научноизследователска програма за сравнение на карстовите райони в света „PIGEK“. Някои от пещерите са уникални паметници на човешката култура от палеолита до XIV век.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved