Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Ямбол (90 000 жители) е на 135 метра надморска височина, в източната част на Горнотракийската низина на 300 от София и на 105 км. от Бургас. Един от най–старите градове в България, първите следи от живот тук са от тракийското селище “Кабиле”. През 293 год. император Диоклетиян му дал името “Дисополос”. През 378 г. е превзет от готите, а след това разрушен от аварите. От XI век е български град. Ямбол е един от първите градове, превзет от турците през 1373. Църквата "Свети Георги е построена е през 1737 год. Руснаците освобождават града през януари 1878 год.

Историческият музей е наследник на създадената през 1886 г. в мъжкото училище първата музейна сбирка. Днес музеят е с четири основни отдела: "Археология", "Българските земи ХV-ХІХ в.", "Нова и най-нова история". Функционира и ателие за реставрация и консервация. Фондовете на музея включват около 90 000 експоната.

Националният Археологически резерват “Кабиле” е на 8 км. от града. Тук са останките от античния тракийски град Кабиле - важен икономически, религиозен и културен център, възникнал към края на ІІ хил. пр. Хр. През 341 г. пр. Хр. е превзет от македонския цар Филип ІІ. Резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. През 72/71 г. пр. Хр. градът е превзет от римляните начело с Марк Лукул, а след 120 години става част от римската провинция Тракия. Кабиле се превръща в един от най-важните градове в провинцията. С приемането на християнството е епископски център. През 1965 година територията на античният град е обявена за защитен обект, паметник на културата и национален археологически и архитектурен резерват.

Ески джамия е втората по големина джамия в България. Построена е през 1373 година. Джамията има три входа, които водят към главната зала. Източната (женската) ниша е отделена със завеса. Централният купол е масивен с огромни колони. Ески джамия е една от най–внушителните сгради на града, реставрирана в оригиналния си вид.

Храм "Св. Св. Спас и Александър Невски" се намира на 14 км от града на връх Бакаджик. Има списък на 900 руски и български войници, загинали в Освободителната война. Изграден е с дарения от българи и руснаци. Генерал Скобелев дарява на храма огромен кръст и Свето писание. Църквата е открита през септември 1884. Има богата колекция от икони, книги и църковни прибори изработени в Киево-Печорската Лавра. Иконостасът също е изработен в Киев и монтиран тук на части.

Елхово е на левия бряг на река Тунджа в югоизточната част на Тракийската низина между Странджа и Сакар, на 40 км от Ямбол. Градът съществува от времето на траките под името Орудица. Римляните са го наричали Орудица ад Бургум, а славяните Йоаница и Яница.

Етнографският музей съхранява разнообразното етнографско наследство от целия Странджанско-Сакарски край. В първата зала са показани основните дейности от края на ХІХ в. – земеделие, лозарство, тютюнопроизводство, животновъдство, лов и риболов, както и някои занаяти – медникарство и терзийство. Втората зала запознава с жилищната уредба. В третата зала е изложено традиционното облекло на населението. В четвъртата зала са представени традиционни празници и обичаи. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved