Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Национален парк “Рила” обхваща част от горските иглолистни комплекси в четирите главни дяла на планината. Тук е най-високият на Балканския полуостров връх Мусала (2925 м). От парка водят началото си три от най-големите реки на Балканския полуостров – Искър, Марица и Места. Паркът е обявен за национален през 1992 година. Включва резерватите “Парангалица”, “Централен Рилски резерват”, “Ибър” и “Скакавица”. Резерватите в парка са част от развитието на мрежата на представителни за България и Европа екосистеми.

Тук има над 120 ледникови езера, разположени на групи във високопланинските части на речните басейни. Най-дълбокото е "Окото" (37,5 м), най-голямо "Смрадливото", най-високо е "Леденото езеро" (2709 м). В парка има буков и иглолистен горски, субалпийски и алпийски растителни пояси. Фауната включва 180 вида животни. Паркът е сигурно убежище за опазването им.

Национален парк “Рила” дава възможност за туризъм и отдих на открито, алпинизъм. През територията му преминават множество туристически маршрути. Ски-курортите Боровец, Банско и Мальовица са в непосредствена близост. Около парка са паметниците на културата: Останки от древноримски път в местността “Помочена поляна”; църквите “Св. Теодор Стратилат” в с. Долно Драглище, "Св. Георги” в гр. Белово и много други.

“Седемте Рилски езера” са в северозападна Рила. Езерата са разположени стъпаловидно, като в средата на циркуса има поляни с цветя и горички, а по-нагоре са големи скали. Изходни пунктове към местността са Сапарева баня и Рилския манастир. Гледката е възхитителна. Езеро с дълбочина на осем етажна сграда има няколко имена - Окото, Сърцето, Сълзата. На изток се открива пропаст и шумящи потоци, чиито води изтичат от двете най-високи езера. Зиме това място може да се премине само от най-опитните планинари.

Много планинари престояват почти цялото лято в областта на езерата. През 1929 година тук идват със своя учител Петър Дънов Белите братя и се установяват на палатков лагер край второто езеро. Оттогава до днес те продължават да идват всяко лято тук.

"Маришки езера" - изворите на Марица са на 1700-2925 м. надморска височина в най-високите части на Рила. Тук се намират най-високия връх Мусала, както и Манчо, Маришки чал, Студенец. На север и североизток граничи с "Кайзеровия път" между курорта Боровец и долината на Места. В по-голямата част на този трудно достъпен високопланински район със сурови климатични условия са намерили храна и убежище живеят диви кози и орли.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved