Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Природният парк "Русенски Лом" обхваща долината на река Русенски Лом и горските масиви между селата Писанец и Нисово. Запазили са се гори от дъб, липа, ясен, явор и др. По скалите се среща униклна храстова растителност. Много редки растителни видове са включени в Червената книга на България. Фауната е също богата и разнообразна. Срещат се много редки и защитени видове. Българското дружество за защита на птиците и Bird life international са обявили долината на Русенски Лом за орнитологично важно място. Паркът се обитава от бозайници, прилепи, гризачи

Скалните манастири в Иваново са на 20 км южно от Русе. През ХII-ХIV век тук се заселили много монаси-отшелници. Те си приспособили жилища в пещерите. Образували са цели манастирски комплекси. Църквите са над 250. Скалния манастир “Св. Архангел Михаил” е бил един от най-големите в България през XIII-XIV в. Стенописите са запазени и днес. Ивановските скални църкви са включени в Списъка на Световното културно наследство на UNESCO.

Скалният манастир "Свети Димитър Басарбовски" е единственият действащ мъжки скален манастир в България. Името му се споменава за първи път през 1431 год. През XVI век е изоставен. Днес манастирът е много добре запазен и изключително красив. Дворът е потънал в зеленина. Водата в кладенеца е лековита. От скалната площадка се разкрива приказна панорама към долината. Там се намират нишата, където е спял Св. Димитрий и скалната църква с дърворезбован иконостас. В естествена пещера е погребан монахът Хрисант, възстановил манастира през 1937 г.

На 27 октомври 1985 год. тържествено е отбелязана 300-годишнината от успението на Свети Димитрий Басарбовски, роден в близкото село Басарбово. След края Руско-Турската война през 1774 г, руският генерал Салтиков взел мощите му. Днес те се пазят в Катедралата “Св. Св. Константин и Елена” в Букурещ, а светецът се смята за закрилник на града.

Средновековният град Червен Първите следи от човека са от старокаменната епоха. Римляните са дошли през I век. По-късно българите издигнали в непристъпните скали градът Червен. Той е един от най-значимите в България през ХIII-ХIV век. Археологически резерват обхваща останките от крепостта, митрополитска църква и дворец. Тук може да се види най-добре запазената средновековна кула в България и укрепен подземен извор за вода.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved