Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Рилският манастир "Свети Иван Рилски" е на 1147 м. над морето и е най-известния в България. Впечетлява със своята големина, архитектура, стенописи и красива природа. Заобиколен е от малките планински реки Рилска и Друшлявица. Комплексът е добре развит туристически център. Тук преминават много туристически маршрути, като международният Е–4 Пиринеи-Алпи-Рила-Олимп. Рилският манастир е национален исторически паметник от 1976 г, а през 1983 г. е вписан в книгата на ЮНЕСКО за световното историческо наследство.

Отшелникът Свети Иван Рилски е живял през X век в близка пещера. Mанастирът е построен от негови последователи, а мощите му са изложени в главната църква. Всички наши средновековни царе са правели дарения на манастира. Той е бил културен и духовен център. Достига своя апогей между XII и XIV век. Турците го разрушават в средата на XV в.

В края на века манастира отново се съживява. През Турското робство Рилският манастир е център на духовния и културен живот на българския народ. По това време монасите създават нови творби и правят копия на известни автори, главно от Търновската и Атонските школи.

Възраждането дава допълнителен тласък за възстановяването му. Строи се с помощта на българи от цялата страна. В днешния си вид манастира е построен през XIX век. Строежа на жилищните сгради е започнал през 1816 г. В средата на двора се издига впечатляващата кула на Севастократор Хрелю от 1334 г. До нея е малка църква от 1343 г. с камбанария от 1844 г.

Главната манастирска черква “Рождество Богородично” е построена през 1834-1837 г. Храмът е 5-куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Иконостасът е с невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. Само Захари Зограф се е подписал под своите рисунки. Иконите са много ценни, създадени между XIV и XIX век.

Жилищната част е 4-етажна с 300 килии, 4 параклиса, игуменска стая, кухня, библиотека, стаи за дарители. Стените са високи, каменни. В тях са изрязани малки прозорци като на военно укрепление. В кухнята се пазят огромните съдове.

В манастирския музей е уникалният "Кръст на Рафаил". Монахът е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи за да извае кръст със 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки. Работата трае над 12 години до 1802 г, когато Рафаил губи зрението си.

На 3 км от гр. Рила по пътя за манастира е метохът “Орлица”, от времето на цар Иван Шишман (1378). Друг метох - “Пчелино” е стопанският чифлик на Рилския манастир. В края на XIII век тук е издигната църквата “Успение Богородично”. В планината се намират Постницата “Свети Иван Рилски”, където е бил първият гроб на светеца и църквата “Св. Евангелист Лука” от 1843 г.

Природният парк “Рилски манастир” е в горната част на реките Рилска и Илийна. Склонът на река Рилска е в стръмни улеи, по чиито стръмни корита се свличат много лавини и каменопади. Има 28 ледникови езера. Най-високо е разположено първото от Дяволските езера (2445 м). Най-голямото високопланинско езеро на Балканския полуостров е Смрадливото.

През територията на парка минават много реки – Рилска, Илийна, Друшльовица, Очова и др. 36 върха сa с височина над 2000 м. Висшите растения в парка са около 1400 вида, от които 71 са в Червената книга на България.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved