Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Русе (180 000 жители) е на десния бряг на Дунав, край устието на Русенски Лом. Той се намира на 320 км от София и на 200 км от Варна. Русе е град с традиции в културата, изкуството и образованието. Известен е като "Малката Виена" заради запазената старинна архитектура. Регионален център със силно развита промишленост и търговия.

Градът е основан по времето на римския император Веспасиан през 69 г. като крепост Сексагинта Приста (Пристанище на 60-те кораба). В Средновековието е сред най-важните в Българската държава. Главна северна врата за Турската Империя. През XIX в. е с подчертано европейски вид. Построена е първата у нас железопътна линия Русе-Варна (1866 г.), първото морско училище (1881 г.), първатa метеорологична станция (1883 г.). Център на борбата за освобождение. Тук творят известни чуждестранни и български архитекти, писатели, художници.

В Русе функционират Опера, Филхармония, Драматичен театър “Сава Огнянов” и Куклен театър. Градът е домакин на: Международният фестивал за симфонична и кантатно-ораториална музика “Мартенски музикални дни”; Международен джазфестивал; Фолклорен фестивал “Златна гъдулка”; Международен театрален фестивал “Дунав–европейска река, Дунав–река на Балканите”.

Историческият музей е с 5 отдела: Археология, Природа, Етнография, История на България XIV–XIX век и нова история. Национален музей на транспорта и комуникациите е в сградата на най-старата железопътна станция в България.

200 сгради се числят към фонда на русенското архитектурно-историческото наследство, 12 са с национално значение. Интерес представляват и Крепостта Левентабия, Русенската селищна могила, Църквата “Св.Троица”, Паметниците на загиналите в Сръбско-Българската война (1885 г.)

Паметникът на свободата е в центъра на града, издигнат по проект на италианския архитект Арнолдо Дзоки през 1909 г. Има пирамидална композиция с изправена статуя на жена, държаща меч. На задната площадка са поставени две оръдия.

Пантеонът на възрожденците е открит през 1978 г. в чест на сто годишнината от Освобождението на България. В мраморната зала са погребани 39 видни възрожденци, вписани са имената на още 453. Гори вечен огън, на кубето му има кръст и е осветен параклис през април 2001 г.

Църквата "Света Троица" е построена през 1632 г, пристроена през 1764 г, а през 1797 г. е изографисана. Предполага се, че е издигната върху християнска катакомба или върху средновековна българска църква. Иконостасът е изработен през 1807 година и е с оцветена дърворезба. Иконите са изработени в Москва. В 1882 г. се построява предната част. Камбанарията на храма е построена след Освобождението. Сега в нея има пет камбани, най-старата от които е от 1899 г.

Къщата-музей "Захари Стоянов" е открита през 1978 г. в къщата, закупена след смъртта на Захари Стоянов от съпругата му Анастасия Обретенова. Показани са лични вещи, първи издания на негови произведения, траурни броеве на в."Свобода", намерени в гробницата му, отворена през януари 1978 г., за да бъдат положени костите му в Пантеона на възрожденците.

Дворецът "Батенберг" е построен през 1879-1882 г по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер. По план е трябвло да бъде дворец на княз Батенберг. Днес е Исторически музей.

Домът на Калиопа - русенци наричали Калиопа жената на пруския консул Мария Калиш. Домът е с характерна фасада, напомняща старите пловдивски къщи.

Съкровището от Борово е от IV в пр. Хр. и е изработено в древния град Беос на Мраморно море. Принадлежало е на Одриския цар Котис I.

Бяла е в централната част на Дунавската равнина, край река Янтра, на 55 км. от Русе. Името му е от белия цвят на близките скали, селището се споменава за пръв път в турски регистър от 1618 г. По време на Руско-турската Освободителна война от 29 юли до 13 август в града е главната квартира на руския император Александър II.

Мостът на Колю Фичето на река Янтра e построен през 1865-1867 г. и е украсен с барелефи. Музеят на освободителната руско-турска война е открит през 1907 г.,в двора му е и гробът на баронеса Юлия Вревская. Градската часовникова кула (1872 г) е замислена като камбанария на старата беленска църква, но никога не е изпълнявала тази роля.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved